• Op het podium vlnr: Cheimaa Aouni, Patrick Adriaans en Lennart de Looze (zittend).

    René de Leeuw

GroenLinks en SP: actie voor meer sociale huurwoningen

AMSTELVEEN GroenLinks en SP zijn een actie begonnen om college en raad te prikkelen tot het bouwen van vooral sociale huurwoningen. Er is een petitie opgesteld, die op internet ondertekend kan worden en die op 16 december, voorafgaand aan behandeling van de zogeheten 'Woonvisie' in de gemeenteraad, aan het college wordt aangeboden.

Het startpunt van de actie was een door beide oppositiepartijen georganiseerde avond in het Amstelveens Poppentheater over de 'wooncrisis' in Amstelveen. Daar kwamen zo'n zeventig, tachtig belangstellenden op af. Ter inleiding zei GroenLinks-raadslid Cheimaa Aouni: "Ik zit nu anderhalf jaar in de raad en wonen is het meest frustrerende onderwerp van allemaal. Elke keer als wij pleiten voor meer betaalbare woningen, dan krijgen wij nul op het rekest." SP-fractieleider Patrick Adriaans zei nog niet gefrustreerd te zijn, maar wel kwaad: "We moeten met elkaar onze stem verheffen en de strijd aangaan."

GroenLinks en SP kijken heel anders aan tegen de woonsituatie dan het college. De beide oppositiepartijen vinden dat Amstelveen weinig sociale huurwoningen heeft, terwijl het college zegt dat hier juist veel van deze woningen staan. Er zijn 41.477 woningen in Amstelveen. GroenLinks en SP rekenen voor dat 22 procent valt onder de sociale huur van corporaties en 10 procent wordt verhuurd door particulieren. Maakt 32 procent, volgens de beide partijen is dat inclusief Uilenstede. Het college komt op 32, éxclusief Uilenstede. Het college vindt dat Amstelveen het beter doet dan andere Amsterdamse buurgemeenten, maar als GroenLinks en SP het Amsterdamse aanbod erbij betrekken, dan kom je op 40 procent sociale huur gemiddeld voor de regio en dan scoort Amstelveen laag.

WACHTLIJSTEN Hoe dan ook, er is een groot tekort aan sociale. "Starters staan bij Eigen Haard 12,2 jaar op de wachtlijst," aldus Aouni. "Doorstromers moeten zelfs 22,8 jaar wachten." Een jonge ict-werker woont thuis en wil graag het huis uit, maar heeft geen schijn van kans. "Mijn ouders kijken naar programma's van vroeger op de zender ONS. Over woningnood in de jaren veertig, vijftig en zestig. De wachtlijsten in de jaren zestig waren minder lang dan nu." Een moeder toonde zich boos: "Ik ben heel boos. Mijn zoon staat al jaren ingeschreven. Hij is dertig jaar, zit op een zolderkamertje bij zijn ouders, werkt gewoon, heeft al vier jaar een vast salaris en kan geen kant op." Een andere moeder vertelt over haar dochter van 22 die nog leert, maar ook al twee dagen in de week in het onderwijs werkt. "Zij wil het huis uit, maar omdat ze ook al werkt, komt ze voor Uilenstede niet meer in aanmerking. Ze wil graag in Amstelveen blijven wonen, maar wijkt noodgedwongen uit naar Almere. Daar gaat zij ook werk zoeken. Dat is dus weer een juf die wegtrekt."

DOORSTROMING Raadslid Lennart de Looze (GroenLinks) zei dat er sinds 2011 in Amstelveen geen sociale huurwoning meer is bijgebouwd. Colleges richten zich op doorstroming: duurdere woningen bouwen waar iemand in kan gaan wonen die een sociale woning achterlaat. "In theorie klinkt dat mooi," aldus De Looze. "Maar de praktijk is nu dat iemand moet verhuizen naar een nieuw huis dat kleiner is dan waarin hij nu woont en waar hij meer voor betaalt." Het bouwen van woningen in het middensegment is volgens Patrick Adriaans dan ook geen oplossing. "Zulke woningen die nu gebouwd gaan worden, zijn 40 vierkante meter groot. Ze zijn alleen op te brengen als je met z'n tweeën bent. Maar als er kinderen komen, dan is er meer ruimte nodig. Ook als je met z'n tweeën steeds heel dicht op elkaar zit, is dat op den duur niet altijd bevorderlijk voor een relatie."

Die avond werd de petitie online gezet. Deze is te vinden op: https://secure.avaaz.org/nl/community_petitions/Gemeente_Amstelveen_Bouw_sociale_huurwoningen_in_Amstelveen/share/?new&jkWaZob&fbclid=IwAR1MrDFL0YsrTY4WK0UB1CgiFm3SQkzU9evYWr5ok6Jz4Onj8-3SPE4nG8k

De link is ook aanklikbaar via de lokale websites van GroenLinks en SP.

René de Leeuw