• Google Streetview

Zoektijd sociale huurwoning Amstelveen gemiddeld bijna 5 jaar

AMSTELVEEN In Amstelveen stonden mensen het afgelopen jaar gemiddeld bijna 22 jaar ingeschreven bij Woningnet voor ze een sociale woning kregen toegewezen. De zoektijd vanaf de eerste keer dat op een woning gereageerd werd,  is echter een stuk korter: gemiddeld 4,8 jaar in 2018. Maar ook de zoektijd neemt toe. Dat meldt RTL Nieuws na een inventarisatie van de wachttijd bij Woningnet in een aantal populaire regio's.

In Amsterdam is de gemiddelde inschrijfduur bij toewijzing van een woning nu bijna 16 jaar. Ook Uithoorn (19 jaar) en Aalsmeer (17 jaar) kennen volgens de inventarisatie van RTL Nieuws een lange wachttijd. 

RTL licht toe dat de inschrijfduur niet betekent dat betrokkenen ook de hele periode hard op zoek is geweest naar een huis. ´Je kan je namelijk ook inschrijven als je al een huis hebt, en op die manier tijd opbouwen. In veel regio's is het bijvoorbeeld slim je al in te schrijven op het moment dat je 18 jaar wordt, zodat je vast inschrijftijd hebt opgebouwd tegen de tijd dat je daadwerkelijk een huis nodig hebt.´

In principe worden sociale huurwoningen verhuurd op basis van inschrijfduur: van alle mensen die reageren op een huis is degene met de langste inschrijftijd als eerst aan de beurt. Maar niet alle huizen worden op die manier toegewezen. Twintig procent van de woningen in het onderzoek van RTL werden verhuurd aan bewoners met urgentie. Daarnaast had een kwart van de woningen een specifieke doelgroep, bijvoorbeeld een seniorenwoning of juist een starterswoning.

Voor de inventarisatie werden ruim 25.000 sociale huurwoningen bekeken, die van oktober 2017 tot met september 2018 werden verhuurd.