• Enkele leden van de projectgroep nemen de AED én een cheque van 1.250 euro in ontvangst van Rabobank Amstel en Vecht. Van links naar recht: Gerard Miltenburg, Lisanne de Boer, Edwin Barentsen, Arie van Noord en Jorick Houtkamp.

    Bewonersplatform Bovenkerk

Nog deze maand vier publieke defibrillatoren (AED's) in Bovenkerk

AMSTELVEEN Bovenkerk wordt in november voorzien van vier publieke Automatische Externe Defibrillatoren (AED's). De AED's zijn 24 uur per dag beschikbaar om hulp te kunnen bieden bij een hartstilstand. De projectgroep AED en BHV (Burgerhulpverlening) van bewonersplatform Bovenkerk heeft sinds vorig jaar hiervoor ingezet. De vijf leden zetten zich in om Bovenkerk veiliger te maken door het werven en opleiden van meer burgerhulpverleners (BHV-ers) en het plaatsen van AED’s die permanent beschikbaar zijn voor 112 en HartslagNu.

Bij het bedrijf Stulz en basisschool De Westwijzer zijn al AED's aanwezig, maar die alleen tijdens openingstijden beschikbaar zijn. Deze maand orden er bij Café de Manen, Huisartsenpraktijk Dr. Göbel, Zorgcentrum het Zonnehof en bij De Boemerang op de Binderij dag- en nacht beschikbare AED’s geplaatst in een buitenkast met pincode.

Toen de projectgroep van start ging, bleek al snel dat BHV-ers en AED’s een belangrijke rol spelen in de overlevingskansen bij een hartstilstand. Bij aanvang constateerde de projectgroep dat het aantal BVH-ers flink om hoog kon en de dekkingsgraad aan beschikbare AED’s op dat moment slechts voor 15 procent aan de norm van de Harststichting voldeed. 

Om het aantal BHV-ers te verhogen werd op de Historische dag Bovenkerk uitleg gegeven over de werking van het hart en wat voor hartproblemen zich kunnen voordoen. De actie met een opblaashart en begeleid door medici heeft ertoe geleid dat er inmiddels zo’n 25 mensen zijn opgeleid en gecertificeerd om te reanimeren me AED.

Door een enquête die in augustus werd gehouden, raakte de projectgroep in gesprek met een aantal bedrijven die het initiatief financieel of qua locatie omarmden. Met dank aan de hoofdsponsors gemeente Amstelveen en Rabobank Amstel en Vecht is de aanschaf van de AED's mogelijk geworden. De projectgroep dankt daarnaast Huisartsenpraktijk Dr. Göbel, het Zonnehof, Café de Manen, De Boemerang, Eigenhaard en particulieren die een donatie hebben gedaan op de historische dag of via de website van de buurtaed.nl

Tijdens de bewonersavond in Bovenkerk die op 30 oktober werd gehouden, ontving de projectgroep AED en BHV van Jorick Houtkamp en Arie van Noord namens Rabobank Amstel en Vecht een AED én een cheque van 1.250 euro ontvangen. 

In de maand november verwacht de projectgroep alle permanent beschikbare AED’s te kunnen plaatsen. 'En dan maar hopen dat een hartstilstand zo min mogelijk voortkomt. Maar als er een hartstilstand plaatsvindt, hebben we er alles aan gedaan om maximale hulp te bieden. Zo is het veilig wonen, werken, verblijven of doorreizen in Bovenkerk,' aldus de projectgroep.