• Koen van Weel

Ziekenhuis Amstelland 20 november dicht voor niet spoedeisende hulp

AMSTELVEEN Ziekenhuis Amstelland doet woensdag 20 november mee aan de landelijke ziekenhuisstaking. Dit houdt in dat die dag de deuren van het ziekenhuis in Amstelveen gesloten blijven voor niet spoedeisende hulp.

De boeren en de bouwers zijn al aan de beurt geweest en vandaag gaan de leraren uit het basisonderwijs in staking. Woensdag 20 november volgt het personeel van meer dan tachtig ziekenhuizen en revalidatiecentra in heel Nederland hun voorbeeld tijdens de eerste landelijke ziekenhuisstaking. De werkonderbreking is een initiatief van de vakbonden FNV Zorg & Welzijn, FBZ, NU'91 en CNV Zorg & Welzijn. 

OPERATIEKAMERS Tijdens de staking zijn landelijk honderden afdelingen zoals operatiekamers, radiologie, verpleegafdelingen, facilitaire dienst en laboratoria 24 uur lang gesloten voor niet-spoedeisende zaken. Ook Ziekenhuis Amstelland doet mee aan de staking. De komende week wordt duidelijk welke afdeling precies meedoen.

De ziekenhuismedewerkers zijn boos op de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) vanwege het uitblijven van een goede cao. Samen met vakbonden willen de medewerkers een goede structurele loonsverhoging in 2019 en een extra toeslag op loon wanneer medewerkers op het laatste moment worden opgeroepen. Ook willen de vakbonden en medewerkers de voorgestelde verslechteringen van tafel. Verder eisen ze goede afspraken over arbeids- en rusttijden en over instroom en behoud van medewerkers.

Er vallen 200.000 medewerkers onder de cao ziekenhuizen. Deze werken verspreid over 83 ziekenhuizen en dertig revalidatiecentra in Nederland. De cao ziekenhuizen verliep op 31 maart 2019.