Archiefbeeld uit 2020. Jongens F van HIC spelen hun wedstrijd
Archiefbeeld uit 2020. Jongens F van HIC spelen hun wedstrijd Archief/HIC

Wethouder Sport: ‘Overname grond HIC belangrijk om sportvoorzieningen toegankelijk te houden’

25 maart 2024 om 11:30 Hockey

AMSTELVEEN “De aan de gemeenteraad voorgestelde overname van de gronden van hockeyclub HIC aan Escapade is belangrijk om sportvoorzieningen voor iedereen toegankelijk te kunnen houden. Het zou een gemiste kans zijn als dit niet doorgaat.” Dat zegt wethouder Herbert Raat (Sport) in toelichting op het raadsvoorstel om de velden en de schuldenlast van HIC over te nemen om zo het voortbestaan van de hockeyvereniging te kunnen waarborgen. Het voorstel riep tijdens een eerder raadsdebat diverse vragen op van raadsleden en daarom is besloten om woensdagavond 27 maart een extra informatieve bijeenkomst over het voorstel te houden.

Het college van B en W acht het in het publieke belang om de velden aan Escapade te behouden als sportvoorziening voor de toekomst voor Amstelveners. “We hebben in Amstelveen altijd de illusie gehad dat we zaken met bestemmingsplannen kunnen sturen. Maar als de grond aan een commerciële partij wordt verkocht sta je machteloos ten opzichte van de invulling die aan die bestemming wordt gegeven. Zoals eerder ook bij de gang van zaken de zwemlessen van zwemclub ABC in de  sportschool op het Escapadeterrein is gebleken, trekt een commerciële partij zich niets aan van het algemeen belang,” aldus wethouder Raat. “Je loopt dan het risico dat er een bedrijfsformule komt waardoor het niet meer voor iedereen financieel toegankelijk is,” waarschuwt Raat.

FINANCIËLE PROBLEMEN

Hockeyvereniging HIC is als een van de weinige verenigingen in Amstelveen eigenaar van het eigen sportcomplex. Andere sportverenigingen huren de grond via AmstelveenSport van de gemeente en hebben niet te maken met beheer- en onderhoudskosten. HIC is in financiële problemen geraakt door een groot ledenverlies tijdens de coronaperiode. Daardoor komen er minder contributies binnen. Verder zijn de energiekosten sterk gestegen en drukken eerder afgesloten leningen zwaar op de clubkas. Door het wegvallen van vrijwilligers zijn ook de kosten van onderhoud en renovatie van het hockeycomplex van HIC op sportpark Escapade gestegen.

CONTINUÏTEIT

Door overname van het grondeigendom en de kunstgrasvelden voor een symbolisch bedrag van 1 euro en het aflossen van de bestaande schulden, kan volgens het raadsvoorstel nu continuïteit worden bereikt voor HIC en de hockeysport op Escapade. De overname van de velden en de daarmee gepaard gaande onderhouds- en renovatiekosten door de gemeente, moet HIC weer de benodigde financiële ruimte geven. Daarmee kan een faillissement afgewend worden. De hockeyclub telt 1.050 leden waarvan ruim 60 procent jeugdleden zijn. Dat grote aantal jeugdleden moet volgens de gemeente de basis vormen voor een toekomstig vitale sportvereniging.

VOORZIENINGENNIVEAU

Raat wijst erop dat het belangrijk is om het voorzieningenniveau in de breedte in Amstelveen in stand te houden. “Dat maakt Amstelveen aantrekkelijk als woonplaats. Daarom moeten er ook voldoende sportvoorzieningen blijven die voor iedereen toegankelijk zijn. Dat is des te meer belangrijk vanwege de uitbreiding van de woningbouw in Amstelveen. Daardoor zal de vraag naar sport alleen maar toenemen. Het is daarom ook belangrijk om naar de langere termijn te kijken.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie