4 tips bij het onderhouden van je dak

28-11-2019, 13:07 |Van onze partner

Het dak is een belangrijk onderdeel van je woning, het zorgt ervoor dat je beschermt bent tegen de weerselementen. Je dak krijgt dan ook een hoop te verduren, waardoor goed onderhoud belangrijk is. Het is mogelijk om dit zelf te doen, maar uitbesteden is een stuk makkelijker en veiliger. Wil jij het dak toch zelf onderhouden? Lees dan dit artikel met tips hierover. 

Veiligheid
Veiligheid is het belangrijkste aspect bij het onderhouden van je dak, omdat je op grote hoogte aan het werk bent. Gebruik daarom altijd valbeveiliging en zorg dat iemand de ladder vasthoudt. Ook is het belangrijk om voorzichtig over je dak te bewegen, probeer niet over dingen heen te stappen en loop niet achteruit.

Maak het dak goed schoon
Een van de taken van het dak is het afvoeren van regenwater via de dakgoot en regenpijp. Wanneer het weer slechter is en bladeren uit de bomen vallen, is het mogelijk dat er viezigheid op het dak komt en de dakgoot verstopt komt te zitten. Het is dan belangrijk om dit vuil te verwijderen. Bij platte daken is het nog belangrijker dat de dakgoot leeg is, omdat het water anders op het dak blijft staan en lekkages veroorzaakt. Door ervoor te zorgen dat er geen water blijft staan, voorkom je grote problemen of zelfs dat je een plat dak vervangen moet.

Controleer je dak op defecte onderdelen
Wanneer het dak eenmaal schoon is, is het verstandig om het dak goed te controleren op defecten. Controleer of de dakbedekking niet beschadigd is, dakpannen nog heel zijn en er geen scheurtjes in de dakgoot of dakpijp zitten. Wanneer er toch defecten zijn, is het verstandig om deze zo snel mogelijk te herstellen. Wanneer het herstellen niet lukt, vraag dan een dakdekker om je te helpen.