Handige tips voor het kiezen van raamdecoratie

16-08-2019, 12:35 |Van onze partner

Het mooie aan een woning is niet alleen de buitenkant, het gaat vooral om hoe het er van binnen uitziet. Daar wonen de leden van het gezin, daar speelt het sociale leven zich af, daar wordt geleefd. Er is echter een uitzondering op die regel, de decoratie die van buiten te zien is. Zo wordt veel aandacht besteedt aan bijvoorbeeld het aanzien van de entree, de voordeur en de ruimte daarachter. Heel bijzonder, en ook heel Nederlands, is de aandacht die bewoners besteden aan de raamdecoratie. Alleen in Nederland zie je een uitgebreide verzameling aan bloemen en planten achter het raam van de woonkamer als onderdeel van de raamdecoratie. Ook het kiezen van gordijnen is in ons land tot een kunst geworden.
 

Het kiezen van de juiste raamdecoratie
Bij het kiezen van raamdecoratie is smaak natuurlijk het eerste waar je aan moet denken. Het decoreren van het raam is een representatie van het gezin dat in de woning leeft. Let dus goed op en laat niet je eigen smaak de overhand krijgen. Ook je partner en de kinderen moeten een woordje meespreken.
Van buitenaf gezien komen er boven de bloemen en planten korte of halve glasgordijnen. Het materiaal van deze raamdecoratie is bij de meeste buren heel gewoon wit, maar dat is natuurlijk niet nodig. De glasgordijnen zijn het meest populaire type raamdecoratie en dat heeft veel redenen. Een raam markeren met stoffen is attractief, functioneel en esthetisch. Dit kan harde lijnen verzachten, kleur en textuur verlenen aan het raam en een niet gewenst uitzicht blokkeren. Het geeft privacy en het filtert het licht van de zon. Er zijn veel soorten glasgordijnen om uit te kiezen, van traditionele favorieten tot de meest moderne.
 

Klassieke, plissé- of rolgordijnen
Achter de planten en decoraties komen de gordijnen te hangen die in de avond dicht gedaan worden. Ook hiermee kun je afwijken van de klassieke gordijnen. Wat denk je bijvoorbeeld over dag en nacht rolgordijnen of plissé gordijnen als raamdecoratie? Dat zijn twee heel verschillende mogelijkheden, de beslissende stem heb je zelf, met je gezin natuurlijk. De meest eenvoudige vorm van klassieke gordijnen zijn de zogenaamde ringengordijnen. De grote ringen boven in deze raamdecoratie wordt door een paal of buis geregen, die boven het raam wordt opgehangen. Plissé gordijnen zijn geplooide gordijnen die net als rolgordijnen worden opgehangen. De stof wordt gevouwen en niet opgerold. Dit wordt doorgaans als eleganter gezien. De breedte van de plooien zijn een gegeven, ze worden van tevoren aangebracht. Je kunt wat zwaardere stoffen gebruiken en daarmee licht buitensluiten. Dit geeft meer privacy en een warmer gevoel. Rolgordijnen voor dag en nacht, een combinatie van licht in gewicht en toch verduisterend. Het materiaal waar rolgordijnen van gemaakt worden bepaald het doorlaten van licht. Doordat de rolgordijnen overdag onzichtbaar zijn, alweer, van buitenaf gezien, kan de decorateur zich concentreren op de bloemen en planten en de overige decoratie.
 

Bepaal de ideale plek

De ruimte tussen de overgordijnen en het raam kun je zo klein of zo groot maken als je zelf wilt. Hang de overgordijnen wat verder de huiskamer in en je hebt een smalle plek met veel mogelijkheden. Een erker in je raam en daar is de gezellige leeshoek. Verlichting wordt dan een onderdeel van je raamdecoratie, maar de lezers ook.