Hoe groot is de kans dat Ajax weer zo’n succesjaar tegemoet gaat in de CL?

31-10-2019, 11:39 |Van onze partner

Afgelopen jaar was een onvergetelijk jaar voor iedereen die Ajax een warm had toedraagt. We wonen onder de rook van de Arena, dus je kunt wel stellen dat dit ook opging voor veel Amstelveners. Hoe groot is de kans dat we dit jaar weer zo’n topjaar tegemoet gaan?

Amstelveen en Ajax zullen altijd met elkaar verbonden zijn. De allergrootste talenten van Amstelveense amateurclubs worden opgepikt door Amsterdamse scouts en voetballers als Robbert Schilder, Fabian Sporkslede, Michael Reiziger en John Bosman zagen allemaal het levenslicht in Amstelveen, waar het sportaanbod gelukkig enorm groot is. Als het goed gaat met de voetbalclub uit de hoofdstad, merk je dat bij ons. Vorig jaar, tijdens de hype die ontstond door de vele successen in de Champions League zonden cafés en kroegen de wedstrijden uitmaakten bakkers speciaal Ajax-brood en tompouces en werd er zelfs ijs met Ajaxlogo's erop verkocht.

Zoals een bedrijf als Heineken profiteert van de Champions League, zo profiteert Amstelveen van Ajax. Je zou zelfs kunnen stellen dat een goed jaar voor Ajax een goed jaar voor Amstelveen betekent. Vorig jaar was extreem goed, met de dubbel en de halve finale Champions League na overwinningen op onder andere Juventus en Real Madrid. Dit jaar heeft Ajax zich ook weer geplaatst voor de Champions League. Hoe groot is de kans dat er dit jaar weer zulke successen worden geboekt?

Tijdens de loting in Monaco koppelde oud-Ajaxspeler Wesley Sneijder de Amsterdammers aan Lille, Chelsea en Valencia. Drie tegenstanders die vrij onbekend zijn voor de huidig landskampioen. Wat kan Ajax van deze drie teams verwachten?

Chelsea
Chelsea lijkt op papier de moeilijkste tegenstander. De club uit Londen kende weliswaar een moeilijke start in de Premier League en heeft de afgelopen zomer geen transfers mogen doen vanwege een ban door de FIFA, maar er lopen nog genoeg spelers rond bij the Blues die Ajax pijn zouden kunnen doen. Grote namen zijn Willian, Pedro en Jorginho, maar het zijn momenteel juist de jonge spelers als Tammy Abraham en Mason Mount (oud-Vitesse) die het onder de vleugels van manager Frank Lampard uitstekend doen. Toch is Ajax een team dat het vaak goed doet tegen Engelse clubs – laten we Tottenham-thuis even vergeten. En hoewel we nooit tegen Chelsea hebben gespeeld, laten ook de experts van Betway zien dat er zeker kansen liggen voor Ajax.

Valencia
Met het Spaanse Valencia treft Ajax in elk geval één speler die ze goed kennen: oud-Ajacied Jasper Cillessen is er doelman, nadat hij afgelopen zomer de transfer maakte van FC Barcelona. De club maakt echter geen goed seizoen door. Na vier wedstrijden was er nog maar één keer gewonnen, het spel was ondanks de aanwezigheid van spelers als Kevin Gameiro, Denis Cheryshev en Rodrigo niet om aan te zien en coach Marcelino werd zelfs al in vroegtijdig stadium op straat gezet – tot woede van de spelersgroep zelf. Het rommelt dus in Valencia, en dat kan voor Ajax goed uitpakken.

Lille
Lille zou op papier de zwakste tegenstander zijn, maar laat je niet misleiden: de club werd tweede in de Franse competitie en dat is geen makkelijke prestatie. Niemand wint het uiteraard van het grote geld van Paris St. Germain, maar met tegenstanders als Olympique Lyon, Olympique Marseille en Bordeaux is tweede worden niet makkelijk. Het goede nieuws voor Ajax is dat topschutter Nicolas Pépé de afgelopen zomer voor tachtig miljoen euro naar Arsenal verhuisde. Toch lopen er nog een aantal hele goede spelers rond, waaronder Renato Sanches (voorheen Bayern) en de zoon van de legendarische George Weah.

Hoe zit het met Ajax?
De tegenstanders kunnen hoog of laag springen, de filosofie van de Amsterdammers is uiteraard altijd van eigen kracht uitgaan. Met die insteek werden vorig jaar Europese grootmachten aan de zegekar gebonden met oogstrelend voetbal. Maar of dat oogstrelende voetbal dit jaar ook gespeeld wordt, blijft de vraag. Met Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong en Lasse Schöne vertrokken er drie spelers die allemaal op hun manier essentieel waren voor de speelwijze van het team. Vervangers werden er wel gehaald, maar bij tijd en wijle worden deze spelers wel gemist. Toch is er nog een grote kern gebleven, en met spelers als Hakim Ziyech, Dušan Tadic, Donny van de Beek en David Neres kunnen we stellen dat een kwartfinale dit jaar ook best mogelijk is.