Kom erachter of zonnepanelen bij jouw huis passen

01-10-2019, 12:58 |Van onze partner

Er zitten veel voordelen aan het verduurzamen van je woning, je verhoogt bijvoorbeeld de waarde en bespaart ermee op je energierekening. Een manier van verduurzaming van je woning is het plaatsen van zonnepanelen. Er bestaan verschillende soorten zonnepanelen, daarnaast bestaan er ook veel verhalen over zonnepanelen. Deze verhalen zijn niet allemaal waar, waardoor er nog wel eens onduidelijkheden of misverstanden over zonnepanelen zijn. In dit artikel lees je meer informatie over de mogelijkheden van zonnepanelen en of dit bij jouw huis past.
 

Zonnepanelen plaats je op elk dak
In Nederland zijn er verschillende typen daken, zo zijn er platte of schuine en daken van verschillende materialen. Een misvatting is dat het alleen mogelijk is om zonnepanelen alleen op schuine daken worden geplaatst. Dit was eerst wel het geval, omdat zonnepanelen in een schuine hoek het meest licht opvangen en hierdoor het hoogste rendement behalen. Tegenwoordig is het mogelijk om zonnepanelen ook op een plat dak te plaatsen. Er zijn namelijk installaties gemaakt die ervoor zorgen dat de panelen in de juiste hoek blijven en hierdoor een optimaal rendement behalen.

De verschillende soorten zonnepanelen
Doordat er verschillende soorten zonnepanelen zijn, is het de vraag welke soort het beste bij jouw huis past. Er zijn monokristallijn, polykristallijn, glas-glas en dunne film zonnepanelen, de opbrengst van de zonnepanelen verschilt, maar ook de levensduur. Wanneer je de zonnepanelen prijs vergelijkt, zie je dat de glas-glas het duurste is door het hoge rendement en levensduur, daarna komt polykristallijn gevolgd door monokristallijn. Dunne film zonnepanelen zijn het goedkoopst, aangezien ze het laagste rendement hebben en overal te plaatsen zijn. Mono- en polykristallijn zonnepanelen komen het meeste voor in Nederland. Wanneer je een groot oppervlakte hebt, is het het verstandigst om voor monokristallijn te gaan. Bij een kleiner oppervlakte is het verstandiger om voor polykristallijn zonnepanelen te gaan. 

Zonnepanelen plaats je vergunningsvrij
Over het algemeen is het niet nodig om een vergunning aan te vragen om zonnepanelen te plaatsen. Pas wanneer onderstaande punten bij jou van toepassing zijn, heb je een vergunning nodig. 
1. Je huis is een beschermd stads- of dorpsgezicht. 
2. Je plaatst de zonnepanelen niet op je dak, maar in de tuin. 
3. De zonnepanelen steken uit van het dak en blijven dus niet op het dakvlak.
4. De zonnepanelen worden op een schuin dak geplaatst en de hellingshoek van de panelen is niet hetzelfde als het dak.
5. De zonnepanelen worden op een plat dak geplaatst. Dan moeten de panelen net zo ver van de dakrand afstaan als ze hoog zijn.