Lekkerste stoofpotjes voor de decembermaand!

26-11-2019, 14:03 |Van onze partner

Aardpeer. Rare naam. Het is een knol die totaal niet lijkt op een peer. Vroeger schijnt het een populaire groente geweest te zijn. Maar dat is wel erg lang geleden, want van glamping spanje en een liebherr wijnklimaatkast had nog nooit iemand gehoord.  

Poire de terre
Van oorsprong groeit de aardpeer in Noord-Amerika. Ze kunnen wit van kleur zijn, maar ook violet, lichtbruin en roze. Er zijn wel tweehonderd soorten. In 1605 is de aardpeer ontdekt door de Franse ontdekkingsreiziger Samuel de Champlain, die de groente aantrof bij een indianenstam. Hij stuurde er een paar naar Frankrijk met de mededeling dat hij ze poire de terre, oftewel aardpeer had genoemd. In de zeventiende en achttiende eeuw was het een gangbare groente. Tot de aardappel de aardappel geïntroduceerd werd, toen raakte de aardpeer in de vergetelheid. 

Gasvorming
Best wel begrijpelijk en dat heeft niets met de smaak te maken, want die is best lekker. Zoet en een beetje nootachtig. Het lijkt wel iets op artisjok en schorseneer. Nee, er zijn andere nadelen. Bijvoorbeeld het schillen. De vorm is verre van ideaal. Een soort van wratachtige knol die moeilijk te schillen is. Een aardappel is veel gladder. Daarnaast is er nog een groot nadeel. Sommige mensen reageren sterk op het eten van aardperen. Dat komt, omdat aardperen vol zitten met inuline, een suiker waar diabetici baat bij hebben, maar wat moeilijk te verteren is voor een mens, vandaar dat scheten loskomen. 

Toch moet je je eens over deze nadelen heen zetten, want zoals gezegd de smaak is lekker. Zie je ze in een groente speciaalzaak liggen neem ze dan mee in je laptoptas 17 inch, want in de keuken kun je er alle kanten mee op: bakken, kokken, stoven, gratineren, raspen of pureren. Bovendien kun je ze als ze vers zijn met schil en al opeten. Wel goed wassen en schoonboenen. Oudere exemplaren moet je wel altijd schillen. 

Hierbij een recept voor een stoofpotje met aardpeer: 

  • 500 gram aardperen
  • Vier sjalotjes
  • Vier kipfilets
  • Aantal takjes met basilicum
  • 100 gram vers gemalen Parmezaan

Aan de slag: 
Was de aardperen. Iets oudere exemplaren zoals gezegd schillen. Ook de gedeeltes die uitsteken. Snijd vervolgens de aardperen in dikke plekken en doe ze meteen in een pan met water. Voeg daar aan toe 1 eetlepel citroensap of azijn. Dit om verkleuring tegen te gaan. Daarna snij je de kipfilet in stukjes en de sjalotjes snij je in vier stukken. Verhit olie in een pan en stoof de sjalotten ongeveer vijf minuten. Indien nodig voeg je meer olie toe. Daarna kan de kip en de aardpeer erbij. Hussel alles door elkaar en voeg een aantal eetlepels water toe. Twintig minuten op laag vuur laten stoven. Af en toe controleren of er genoeg vocht aanwezig is. Wil je het geheel iets kruidiger voeg dan zout en peper toe. Als garnering gebruik je de Parmezaanse kaas en de basilicum blaadjes. Eet smakelijk!