• Roos Markus

    Eigen foto

Flink wat PR's voor Amstelveense schaatsers tijdens NK Allround

AMSTELVEEN De uit Amstelveen afkomstige schaatszussen Roos en Femke Markus zijn respectievelijk dertiende en elfde geworden tijdens het NK Allround afgelopen weekeinde. Wiebe Stassen, lid van de Amstelveens ijsclub De Poelster, eindigde bij de mannen als vijftiende. 

Het toernooi begon zaterdag al meteen goed voor de zussen, want van alle mogelijke tegenstanders troffen ze juist elkaar in hun eerste rit, de 500 meter. De zege ging naar de jongste van de twee, Roos. Zij reed een persoonlijk record (40,90) en eindigde hiermee als elfde op deze afstand. Femke klokte met 41.25 de dertiende tijd. 

PROGRESSIE Later die dag stond de 3.000 meter op het programma. Femke nam het in rit vier op tegen Marit Steunenberg, Roos kwam in rit vijf uit  tegen Sandra Dekker. Ditmaal was de snelste tijd voor de oudste zus, die in 4.16,83 rond ging. Zusje Roos boekte echter wel de nodige progressie, want ze reed ook op deze afstand een persoonlijk record: 4.21,78.

Op zondag werd als eerste de 1.500 meter verreden, met in rit vier Roos Markus tegen Sandra Dekker. Roos wist zichzelf opnieuw te overtreffen en reed haar derde PR dit weekeinde: 2.03,36, goed voor de veertiende tijd. Femke werd elfde in een tijd van 2.01,07. Omdat de dames zich niet bij de beste acht wisten te rijden voorafgaand aan de slotafstand, mochten ze ook niet deelnemen aan deze 5 kilometer. 

ZESTIENDE Wiebe Stassen begon zijn NK Allround zaterdag op de 500 meter tegen Marcel Bosker. Stassen reed een PR (38,08) en werd hiermee vijftiende. Later op de dag nam Stassen het op de 5.000 meter op tegen Jan Hamers, en ook hier was er een PR voor de Poelster-schaatser: 6.49,68, goed voor een zestiende stek. 

Op zondag was op de 1.500 meter Marwin Talsma de tegenstander, Stassen reed naar opnieuw de zestiende tijd, met opnieuw een PR: 1.51,28. Ook Stassen wist zich niet bij de laatste acht te rijden en deed dus niet mee op de afsluitende 10 kilometer. Hij eindigde in het eindklassement als vijftiende.