• Voor elke meter wordt gevochten. De Renegades trekken aan het langste eind: ze winnen met 5-15.

    Naomi Heidinga
  • Spanning op de gezichten van het publiek tijdens de wedstrijd waarin de Lowlanders het opnemen tegen de Washington Renegades.

    Naomi Heidinga

Internationaal Rugbyfeestje op Amstelveense sportvelden

AMSTELVEEN De Amstelveense sportvelden stonden in het weekend van 9 en 10 juni in het teken van de Bingham Cup, een internationaal roze rugby toernooi. Met de deelname van zeventig mannen- en vier vrouwenteams was de Bingham Cup Amsterdam 2018 veruit de grootste editie in de 16-jarige geschiedenis van het toernooi.

BID De Bingham Cup wordt elke twee jaar gehouden. "In 2016 wonnen we de bid voor dit toernooi," vertelt Marc-Paul Stufkens van het organisatiecomité tijdens de persconferentie voorafgaand aan het toernooi. "Daarmee begon het pas echt. We hebben daarop gesprekken gevoerd met de gemeente en het Sportbedrijf. Ook moesten we op zoek naar velden. Gaandeweg groeide de belangstelling. Meer teams meldden zich aan. Deze editie doen voor het eerst vrouwenteams mee. Dat betekende dat we meer velden nodig zouden hebben.Gelukkig kunnen we dit weekend ook bij Roda '23 en VV Heemraad terecht."

ORGANISATIE "Het is een hele organisatie. Naast het toernooi is er een sociaal programma, dat zich vooral in Amsterdam afspeelt. Daar overnachten de deelnemers in hotels. Alles moet piekfijn in orde zijn. De spelers hebben betaald om hier te mogen spelen, dus ze verwachten een bepaald niveau aan voorzieningen."

MOEDER Alice Hoagland, de moeder van Mark Bingham (naar wie het toernooi is vernoemd), is ook bij de persconferentie. Ze wordt door de rugbyers gezien als 'moeder van het toernooi'. Ze gaat het toernooi de komende dagen nauwgezet volgen. "Het wordt spannend, al het zijn wel lange dagen. Voor de spelers hoop ik de komende dagen op wat regen, dan is de grond zachter en fijner om op te spelen." Bingham was als rugbyspeler betrokken bij de oprichting van twee gay rugbyclubs in de VS. Hij kwam om het leven tijdens de terroristische aanslagen van 11 september 2001.

TOERNOOI Vrijdag 8 juni gaat het toernooi dan echt van start. Al om 8.30 uur begint de eerste wedstrijd. "Er wordt op drie niveau's gespeeld," aldus Stufkens. "Niveau 3, of Tier 3, zoals we dat noemen, is het laagste niveau. Bij wedstrijden op dit niveau kunnen bezoekers zich soms afvragen: hoe lang spelen deze mensen rugby," lacht Stufkens. "Op het tweede niveau komen teams uit die heel aardig kunnen spelen. Onze eigen Lowlanders komen uit in deze klasse. Op het hoogste niveau komen teams uit afkomstig uit echte rugbylanden zoals Engeland, Nieuw Zeeland en Australië. Ik schat de kansen van de Lowlanders aardig in, ze kunnen het binnen hun Tier ver schoppen, misschien mogen ze zelfs strijden tegen teams op het hoogste niveau."

TANK Zaterdagmiddag komen de Lowlanders uit tegen de Washington Renegades. Een geduchte tegenstander, zo blijkt. Het is een spannende wedstrijd, de mannen gaan er vol in. Erg indrukwekkend, wanneer vlak voor je neus een kluwen aan sterke mannen strijdt om elke meter. Bij rugby zijn verschillende typen spelers nodig: spelers die snel en wendbaar zijn, tot onverzettelijke brokken beton. De 'Hulk' aan de kant van de Lowlanders is zo'n speler. Hij heeft de bal en zet het op het lopen. Het duurt even voor hij op snelheid komt. Eenmaal op stoom kan niemand hem iets in de weg leggen. Eén, twee tegenstanders: hij loopt er dwars doorheen. Een struikelpartij maakt een einde aan zijn opmars. Daar wil je niet graag onder liggen.. Ondanks de goede wedstrijd van de Lowlanders, trekken de Renegades aan het langste eind: het wordt 5-15. De Nederlandse vrouwen (All Blues) schrijven het toernooi op hun naam.

AFSLUITING Zondag is de laatste wedstrijddag. De Lowlanders komen weer in actie en spelen een goede wedstrijd tegen de Cologne Crushers. De eindstand is 17-10. Zij kunnen met de organisatie terugkijken op een geslaagd toernooi. Over twee jaar weer?

Naomi Heidinga