• Zonnepanelen op het dak van het sportcentrum.

    Stichting Tenniscentrum Startbaan

´Nul´ op elektriciteitsmeter bij Tennis- en Biljartcentrum Startbaan

AMSTELVEEN Het omvangrijk duurzaamheidstraject van het Tennis- en Biljartcentrum Startbaan heeft recent een belangrijke mijlpaal bereikt: nul op de elektriciteitsmeter. De Startbaan claimt daarmee het eerste duurzame sportpark in Amstelveen te zijn. Ter gelegenheid van de bereikte mijlpaal onthult wethouder Rob Ellermeijer (Sport) op 6 september de duurzaamheidsmonitor bij Tennis- en Biljartcentrum Startbaan.

Dit duurzaamheidstraject omvatte een grote verscheidenheid aan acties en investeringen, waarvan de belangrijkste de vervanging van de baanverlichting door LED-armaturen was. Het gaat hierbij om zowel de verlichting van de buitenbanen als de verlichting in de tennishallen en in het biljartcentrum. Aangevuld met onder meer vernieuwing van koelingsinstallaties in de keuken, een slimme regeling van de verwarming van de biljarttafels en de vervanging van de binnenverlichting door LED-lapnem, heeft dit duurzaamheidstraject minimaal een halvering van het elektriciteitsgebruik tot gevolg gehad.

Doordat het sportcentrum ongeveer 400 zonnepanelen op de daken van de hallen heeft geïnstalleerd, wordt het restgebruik van elektriciteit ruimschoots gecompenseerd. Daarmee is Tennis- en Biljartcentrum Startbaan op het gebied van elektriciteit volledig zelfvoorzienend en verschijnt per saldo de nul op de meter.

De investeringen voor verduurzaming zijn mede mogelijk gemaakt door een beroep te doen op de diverse subsidieregelingen die hiertoe in het leven geroepen zijn. Naast de regelingen van de Rijksoverheid gaat het daarbij ook om de recent ingestelde duurzaamheidssubsidie voor sportaccommodaties van de gemeente Amstelveen.

Tennis- en biljartcentrum Startbaan is twee jaar geleden geprivatiseerd. De stichting die het beheer verzorgt, wordt op vrijwillige basis gerund. Het duurzaamheidstraject maakt vlgens de stichting zichtbaar dat door de verzelfstandiging van het sportpark veel energie bij de sporters vrijkomt die zij inzetten voor het  up-to-date brengen van het tennispark en het biljartcentrum. De nul-op-de-meter-mijlpaal wordt gevierd met een feestelijke receptie op 6 september vanaf 16.00 uur. Het officiële programma start om 16.30 uur.