• Isis is klaar voor het EK voor meiden onder de achttien.

    Naomi Heidinga

Rugbytalent Isis Touw doet mee aan EK U18

AMSTELVEEN De Amstelveense Isis Touw (17 jaar) doet dit weekend in het Franse Vichy mee aan het EK voor meiden tot 18 jaar. Voor Isis geen hockey, zwemmen of turnen, ze zit namelijk op rugby. Een kleine sport in Nederland, helemaal voor vrouwen. De sport verdient om meer in de belangstelling te staan, vindt Isis. "Als je de regels eenmaal kent, is het een heel leuk spelletje. Bovendien is het een sport voor iedereen. Voor elke positie zijn andere talenten nodig: snelheid en spelinzicht of juist kracht."

Naomi Heidinga

Isis speelt bij ARC in Amstelveen. Ze beoefent de sport nog maar vier jaar, daarvoor speelde ze jarenlang hockey. Bij rugby is ze echter meer op haar plaats. "Ik vond het direct een leuke sport. Na de eerste training had ik al vrienden. De sfeer is altijd goed." Dat wordt vaker gezegd over de sport. Hetzelfde geldt in het veld. Ook al is het een fysieke sport, gemene overtredingen worden niet gemaakt. En er is respect voor de scheidsrechter. "Ook al is dat in vaak maar een klein mannetje in vergelijking met de grote kerels in het veld. Zodra de scheidsrechter aan het woord is, luistert iedereen."

BLAUWE PLEKKEN Voor haar ouders was de sport even wennen. Nog steeds is haar moeder blij wanneer de wedstrijd is afgelopen, en haar dochter heelhuids uit de strijd komt. "Ik zit wel onder de blauwe plekken en heb verschillende littekens. Het is een fysieke sport. Maar omdat er tactiek achter zit, vallen de blessures vaak mee. Je weet dat je tegenstand kunt verwachten. Bovendien zijn er allerlei regels en zit de scheidsrechter er bovenop." Een hersenschudding oplopen is een van de risico's. Isis heeft in het verleden haar enkelbanden gescheurd.

Toch gaat ze er elke wedstrijd vol in. "Dat moet je ook hebben om goed te worden." Niet voor niets heeft ze het tot het Nederlands team voor meiden onder de achttien geschopt. "Ik ben niet bang. In het veld gaat de knop om. Dan weet ik: die moet ik hebben, die komt zeker niet langs me. Ik krijg energie als ik na een goede tackel iemand op het gras hoor ploffen. Dan wil ik een volgende tackel maken." Isis moet het vooral hebben van haar snelheid en spelinzicht. Maar ze wordt ook ingezet om spelers te blokken.

Met een goed EK hoopt Isis zich in de kijker te spelen en kans te maken op een plek bij het Nederlands vrouwenteam. Een ander doel is het WK voor jeugdteams, later dit jaar in Argentinië. Daarvoor moet dit EK wel gepresteerd worden. Nederland speelt onder meer tegen Litouwen en Ierland. Vooral de laatste wordt een uitdaging. "Ierland en Groot-Brittannië zijn sterke tegenstanders." Op wereldniveau doet Nieuw Zeeland het goed. Daar komt Portia Woodman vandaan, een voorbeeld voor Isis. "Ze is snel en tactisch heel sterk." De ultieme droom van Isis? Uit mogen komen voor Nederland tijdens de Olympische Spelen in 2020, mocht ons land zich kwalificeren. "En dan een wedstrijd spelen tegen Portia," verzucht Isis. "Dat zou mooi zijn."

SEVENS De verrichtingen van de dames op het EK zijn via deze website te volgen: http://www.rugbyeurope.eu/welcome-rugby-europe-tv Het gaat om sevens wedstrijden: zeven tegen zeven op een heel veld. Heel intensief, daarom duren de wedstrijden slechts een kwartier. Meer informatie over de sport: http://www.rugby.nl/