• Arjan Erkelen gitarist Jan Wilm Tolkamp.

    Eyescream

Arjan Erkel vertelt in Griffioen over ontvoering

AMSTELVEEN Arjan Erkel houdt op donderdag 8 februari een theatercollege in theater Griffioen in Uilenstede over zijn ontvoering in 2002 in Dagestan. De titel luidt 'Vrijheid van denken en doen.'

De ontvoering van Arjan Erkel en zijn vrijlating twintig maanden later, waren in 2002 volop in het nieuws. In zijn voorstelling vertelt Van Erkel hoe hij onder de grond werd vastgehouden in een hok van twee bij anderhalve meter, vol angst en onzekerheid over een goede afloop. Hij vertelt niet alleen op boeiende wijze over zijn verdriet, eenzaamheid, veerkracht en vechtlust om zijn ellende te doorstaan, maar ook vol humor over boksen met ontvoerders, omgaan met wapens en het geven van sekslessen aan zijn belagers.

Tijdens zijn gevangenschap bood muziek Arjan Erkel troost en steun. Het zingen en neuriën van liedjes die hem herinnerden aan gebeurtenissen uit zijn leven tot dan toe, gaven hem kracht en energie. In het bijzonder 'Oerend Hard' van de band Normaal werd zijn houvast. Het verbond hem in zekere zin ook met zijn ontvoerders: op een bepaald moment zongen zij dit nummer fonetisch mee. Daarom neemt Erkel voormalig Normaal-gitarist Jan Wilm Tolkamp mee op tournee.

De voorstelling begint donderdag om 20.30 uur, toegang 16 euro. Voor meer info: www.griffioen.vu.nl