• De dansers van Cardiac Output tijdens een repetitie.

    Naomi Heidinga

Cardiac Output brengt nieuwe dansvoorstelling in schouwburg

AMSTELVEEN De dansgroep Cardiac Output heeft een nieuwe voorstelling: Déjà Vu en verder.. Daarmee viert de dansgroep haar tweejarig bestaan. De voorstellingen bestaat uit oude en nieuwe elementen: hoogtepunten uit eerdere voorstellingen worden verweven met nieuwe choreografie. Nina Funk is verantwoordelijk voor de choreografie, de muziek is van Jaap van Keulen. De voorstelling in de Amstelveense Schouwburg vindt plaats op maandag 8 april; er zijn nog kaarten beschikbaar.

Cardiac Output heeft in die twee jaar al een verschillende voorstellingen op de planken gebracht. De hoogtepunten uit deze voorstellingen worden met nieuwe onderdelen versmolten tot een nieuwe show. "Leuk om te zien is dat de kinderen deze dansbewegingen nog niet zijn vergeten," aldus Marianne Luthart. Samen met haar man Jan is ze de drijvende kracht achter Stichting Cardiac Output. Deze stichting maakt professionele dansvoorstellingen met verstandelijk beperkte dansers en professionele dansers op gelijkwaardige basis. De verstandelijk beperkte dansers krijgen door deze dansvoorstellingen meer zelfvertrouwen. Dit helpt hen om hun eigen plek in de samenleving te verwerven. De positieve effecten van het dansen zijn duidelijk merkbaar, aldus Marianne Luthart. "Ze maken ergens deel van uit en worden serieus genomen. Die volwassen benadering doet de kinderen goed. Niet alleen mentaal, maar ook fysiek hebben de dansers er profijt van. De mobiliteit gaat vooruit, ze krijgen een betere conditie."

De repetities zijn in volle gang. Twee keer wordt in de Schouwburg geoefend: de eerste keer zonder kostuums, de tweede keer met alles erop en eraan. De eerste repetitie is het nog een beetje zoeken: waar komt het decor te staan? Staat iedereen op het juiste moment, op de juiste plek?

Jan zit achter de knoppen, choreografie Nina geeft aanwijzingen. Marianne maakt foto's. Ze hebben dit proces nu al een aantal keer meegemaakt. "Er is weer veel werk verzet, niet alleen door de dansers en de choreograaf, er moesten ook kostuums en nieuwe decorstukken worden gemaakt." De afgelopen jaren trad Cardiac Output tweemaal per jaar op met een voorstelling. Dat gaat veranderen. "We krijgen geen subsidie meer, staan voor het eerst op eigen benen. Daardoor gaan we van twee voorstellingen terug naar één per jaar."

Op zich is het geen probleem voor de stichting om het zelf te doen. Waar ze nog wel om verlegen zitten, is een dansruimte in de regio. "Nu moeten we naar Amsterdam en hebben we maar beperkt tijd beschikbaar. We willen graag iets eigens, waar we wat meer tijd hebben en we onze spullen kunnen opslaan, zodat we niet telkens alles mee hoeven te nemen. Een gymzaal is al genoeg." Mensen die een geschikte ruimte weten, kunnen contact opnemen met Marianne Luthart via cardiac@cardiacoutput.nl. Het dansgezelschap heeft tevens plek voor een danseres met een verstandelijke beperking. "Nu hebben we maar één meisje."

Kaarten voor de voorstelling Déjà Vu en verder.. kosten 15,50 euro en zijn te verkrijgen via www.schouwburgamstelveen.nl. De voorstelling op 8 april begint om 20.30 uur.