• Zonnewering (acryl op linnen)

    Willem van Velduizen
  • Wethouder Herbert Raat (Cultuur) met museumdirecteur Marieke Uildriks, kunstenaar Willem van Veldhuizen. De zonen van de kunstenaar (ook op de foto) zijn verantwoordelijk voor de techniek achter de Virtual Reality bril.

    Gemeente Amstelveen

'Echt of illusie?' in Museum Jan van der Togt

AMSTELVEEN Een overzichtstentoonstelling met werk van de schilder Willem van Veldhuizen (1954) is van 13 maart tot en met 2 juni te zien in Museum Jan van der Togt. Zijn werk heeft als voornaamste thema museuminterieurs. De titel van de expositie luidt 'Almost Unreal'. Met zijn lichteffecten, reflecties en zijn doorkijkjes naar buiten doet Van Veldhuizens werk realistisch aan. Toch is het geen klakkeloze weergave van de werkelijkheid. Het is 'almost unreal'. Uniek is de mogelijkheid om met behulp van een virtual reality-bril een schilderij van Van Veldhuizen te verkennen van binnenuit. Bezoekers zetten de bril op, stappen in het schilderij, en wandelen rond in een andere realiteit, toegelicht door Willem van Veldhuizen zelf. Hij laat de bezoeker met andere ogen naar kijken.

De gemeente Amstelveen steunt het project en heeft daarom een subsidie van 5.000 euro overhandigd. "Een nieuwe beleving in museum Jan van der Togt," aldus wethouder Herbert Raat (Cultuur). "Bezoekers worden met deze bril letterlijk het schilderij ingezogen en krijgen zo een exclusief kijkje in de wereld van de kunstenaar. Goed dat het museum hiermee bezig is. Ik kijk uit naar andere innovatieve projecten in de toekomst."

In de tentoonstelling zijn ook kunst- en designobjecten van Iris van Herpen, Scholten & Baijings, Rive Roshan, Olivier van Herpt en Judith Roux opgenomen. Net als Van Veldhuizen spelen zij met licht, kleur en ruimte, en met verschillende dimensies.

KINDERWORKSHOP Het museum houdt op zondag 24 maart van 11.00 tot 12.30 uur een workshop voor kinderen van 8 tot 12 jaar, onder de noemer 'Echt of illusie?' Deelnemers kunnen zich laten inspireren door de schilderijen van Van Veldhuizen en in zijn stijl een spannend uitzicht naar buiten tekenen. De workshop begint met een rondleiding door de tentoonstelling. Daarna gaan de kinderen aan de slag. Deelname kost 5 euro per kind. Afrekenen kan aan de kassa op de dag zelf. Er kunnen maximaal 25 kinderen meedoen. Vooraf aanmelden is noodzakelijk onder vermelding van naam, leeftijd en telefoonnummer via educatie@jvdtogt.nl of 020-641.5754.

Het museum staat aan Dorpsstraat 50. Meer info: www.jvdtogt.nl