• Lita Cabellut in een van expositieruimten in Museum Van der Togt.

    Naomi Heidinga

Expositie Lita Cabellut in Museum Van der Togt verlengd

AMSTELVEEN Wegens groot succes is de tentoonstelling van de Spaanse kunstenares Lita Cabellut in Museum Jan van der Togt verlengd. De monumentale werken van Cabellut blijven nog tot en met 3 maart in het museum te zien. De expositie ´Lita Cabellut – Een kroniek van het oneindige´ trok tot dusver al 10.000 bezoekers. Mede door deze drukbezochte tentoonstelling heeft Museum Van der Togt het bezoekersrecord van het jaar ervoor geëvenaard.

Door de langere looptijd van de tentoonstelling geeft het museum nog meer bewonderaars én nieuwe fans de kans om haar werk te bekijken. Cabellut schildert imposante portretten vol melancholie en energie. Tot haar 12de levensjaar leefde ze op straat in Barcelona. Daarna werd ze geadopteerd door een vooraanstaande familie, die haar meenam naar musea als het Prado in Madrid. Zo raakte de jonge Cabellut geïnspireerd door schilderijen van Velázquez, Goya en Frans Hals en door de vele fresco's in haar geboortestad. Op haar 19de verliet ze Spanje om te gaan studeren aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Nog steeds woont en werkt ze in Nederland. Lita Cabellut ontwikkelde in de loop der jaren een techniek waarbij ze traditionele frescotechnieken combineert met het gebruik van olieverf. Door de verflaag van deze imposante werken vervolgens te breken, ontstaat er door de combinatie van toeval en kracht een nieuw beeld. Bij de tentoonstelling is een rijk geïllustreerde catalogus verschenen.

Binnenkort is Lita Cabellut ook te zien in het nieuwe televisieprogramma ´Project Rembrandt´ waarin gezocht wordt naar de meest getalenteerde kunstschilder van Nederland. Het programma, waarin zij optreedt als één van de juryleden, wordt vanaf 27 januari uitgezonden op NPO1.
Voor meer info: www.jvdtogt.nl/