• Gastpianist Marianne Boer

    Govert de Roos

Klarinettrio's van Ries, Brahms en Beethoven in Amstelkerk

OUDERKERK Stichting Kamermuziek de Amstel/Uriël Ensemble presenteert op zondag 24 maart 'Klarinettrio's van Ries, Brahms en Beethoven' in de Amstelkerk aan de Kerkstraat 11 in Ouderkerk aan de Amstel.        

De 19de eeuw werd op muzikaal gebied gedomineerd door de vernieuwende muziek van Ludwig van Beethoven. Componisten werden sterk door die muziek beïnvloed. Vanwege het vernieuwende karakter was hij voor velen een inspiratiebron. Componist Ferdinand Ries was bevriend met Beethoven en volgde hem vanuit Bonn naar Wenen waar hij pianoles van hem kreeg. Na zijn terugkeer in Duitsland ontwikkelde Ries zich tot origineel en productief componist. In de Amstelkerk wordt van hem 'Trio für Klarinette, Violoncello und Klavier Opus 28' uitgevoerd.

Johannes Brahms oriënteerde zich ook sterk op Beethoven wat in zijn muziekstukken zeer herkenbaar is. Van hem staat 'Trio für Klavier, Klarinette und Violoncello'Opus 114' op het programma. Van Beethoven zelf wordt het 'Klarinettrio opus 38' ten gehore gebracht, een bewerking van zijn septet opus 20. Dat genoot grote populariteit, vandaar waarschijnlijk de bewerking voor klarinettrio.

Marianne Boer treedt op 24 maart op als gastpianist. Op 10-jarige leeftijd debuteerde zij al, en zij soleerde op haar vijftiende in het Concertgebouw met een pianoconcert live op tv. Zij studeerde cum laude af aan het Conservatorium, ook studeerde zij muziekwetenschap. Marianne trad op in vele pianoconcerten en kamermuziekensembles en won diverse prestigieuze prijzen.

Ze speelt op 24 maart samen met Yke Viersen (cello) en Marianne Boer (piano). Aanvang 15.00 uur. Entree: 22,50 euro. Reserveren kan via reserveerskda@gmail.com. Meer info: www.kamermuziekdeamstel.nl