Museum Van der Togt belicht Amsterdamse jaren Walasse Ting

AMSTELVEEN In Museum Jan van der Togt vindt vanaf komend weekend een nieuwe grote tentoonstelling plaats. Van 3 februari tot en met 15 april is de tentoonstelling 'Walasse Ting: The Amsterdam Years' in het museum in het Oude Dorp te zien.

Walasse Ting (1928 - 2010) was een Chinees-Amerikaans kunstschilder. Hij verliet China in 1946, woonde even in Hongkong en vestigde zich in 1953 in Parijs waar hij zijn experimenten in zijn werk met inkt op papier voortzette. Daar ontmoette hij kunstenaars als Sam Francis, Joan Miró, Karel Appel, Asger Jorn en Pierre Alechinsky. Het werk van Ting werd toen duidelijk beïnvloed door de expressie van de Cobra beweging. In 1957 vestigde hij zich in New York, waar zijn werk in vorm en kleurgebruik kenmerken kreeg van popart en het abstract expressionisme. Hij ontmoette daar Andy Warhol en raakte bevriend met Tom Wesselman.

Vanaf 1989 woonde Ting afwisselend in Amsterdam en New York waar hij een atelier deelde met Karel Appel. In 2002 raakte hij na een hersenbloeding in coma, waarna hij werd verzorgd in Amstelveen. Ting overleed op 81-jarige leeftijd in New York.

De tentoonstelling in Museum Van der Togt focust op de jaren waarin Ting woonde en werkte in Amsterdam. Het werk uit deze periode kenmerkt zich door felle tropische kleuren waarin Chinese symboliek, zoals lotusbloemen en patronen, verwerkt zijn. Het is voor het eerst dat deze periode in zo'n grote omvang in een museum wordt getoond. Er zijn circa 80 originele werken van Ting te zien uit diverse particuliere collecties. De tentoonstelling wordt aangevuld met persoonlijke ansichtkaarten en foto's en daarnaast zal er een nog nooit eerder vertoond film materiaal te zien zijn. De expositie geeft een inkijk in het flamboyante leven van deze kleurrijke kunstenaar.

Museum Jan van der Togt staat aan Dorpsstraat 50 in Amstelveen en is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Toegang 10 euro (Kinderen tot 12 jaar, en houders van Museumkaart, ICOM-kaart en Rembrandtkaart gratis). Voor meer informatie: www.jvdtogt.nl