• Lita Cabellut - Secret behind the veil - 2012 - Gemengde techniek op doek.

    Lita Cabellut

Retrospectief Lita Cabellut in Museum Van der Togt

AMSTELVEEN Museum Jan van der Togt houdt van 17 oktober tot en met 27 januari een overzichtstentoonstelling van de Spaanse kunstenares Lita Cabellut (1961). In de loop der jaren ontwikkelde Cabellut een unieke techniek waarbij ze grootse portretten schildert en traditionele frescotechnieken combineert met het gebruik van olieverf. Door de verflaag van deze imposante werken vervolgens te breken, ontstaat er door de combinatie van toeval en kracht een nieuw beeld.

Lita Cabellut werd in 1961 in Huesca (Sariñena) geboren, waar ze op straat leefde tot ze op 12-jarige leeftijd werd geadopteerd door een vooraanstaande familie. Ze werd meegenomen naar musea als het Prado in Madrid waar ze in contact kwam met de oude meesters. De jonge Cabellut raakte geïnspireerd door schilderijen van Velázquez, Goya en Frans Hals en de vele fresco's in haar geboortestad. Na haar opleiding had Cabellut haar eerste tentoonstelling in het stadhuis van Masnou, Barçelona. Twee jaar later – op 19-jarige leeftijd – verliet ze Spanje om te gaan studeren aan de Gerrit Rietveld Academie. Ze woont en werkt nog steeds in Nederland. Haar werk wordt over de hele wereld geëxposeerd. Zo had zij eerder museale tentoonstellingen in Seoul, Seattle, Mumbai, Delhi, Tokyo, Berlijn en in Het Noord-Brabants Museum in Den Bosch.

Bij de tentoonstelling ´Lita Cabellut – Een kroniek van het oneindige´ in Museum Van der Togt verschijnt een rijk geïllustreerde catalogus. De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door de Vrienden van Museum Jan van der Togt en met dank aan Volvo Bangarage Amstelveen.