• Mitsuko Saruwatari: Het is goed gebruik dat de club iets groots organiseert in het lustrumjaar. Mijn beroep is concertpianiste, dus de club voelde wel aan dat ik iets met muziek ging doen. -

    Charlotte van Zummeren

Rotary Club houdt Jeugd Muziekfestival: 'Met klasgenoten in spotlicht'

AMSTELVEEN Rotary Club Amstelveen houdt op 10 juni het Jeugd Muziekfestival met Amstelveense en Japanse basisscholen, het Strijkorkest, het Accordeonensemble en de balletklas van de Muziek- en Dansschool. Reden om voorzitter Mitsuko Saruwatari van de Rotary Club enkele vragen te stellen.

Hoe komt een Japanse vrouw in Amstelveen verzeild?

"Door de liefde, haha. Met een omweggetje dan. We woonden eerst in Amsterdam en daarna kwam Amstelveen. Twee van onze drie kinderen studeren nu. Ik woon al langer in Amstelveen dan ik ooit in Japan hebt gewoond. Maar het gevoel blijft, ik bezoek mijn familie daar om het jaar en in mijn hoofd – en via skype – ben ik er vaker."

En ook voorzitter van Rotary Club Amstelveen?

"Ik ben al een tijdje lid, en op gegeven moment ligt die vraag op je bordje. Ik heb een leuk team en heb er veel plezier aan."

[Het staat ons bij dat de Rotary Club 5 jaar geleden het Zing’es project organiseerde met eveneens zingende kinderen?}

"Dat klopt, dat was een hartstikke leuk project. Het is goed gebruik dat de club iets groots organiseert in het lustrumjaar. Mijn beroep is concertpianiste, dus de club voorvoelde wel dat ik iets met muziek ging doen. En met - Japanse en Amstelveense - kinderen uiteraard. Trouwens, het optreden van een 9-jarige leerling met het Japanse snaarinstrument Koto belooft bijzonder te worden. Sterker nog: met diverse ensembles en een piano-optreden met een wals van Chopin belooft het een waar spektakel te worden!"

Lijkt me best een georganiseer met vijf deelnemende scholen?

"We hebben het als Rotary Club weleens rustiger. In de Jubileumcommissie zitten zes leden en die hebben het contact met de scholen verdeeld. Een zanglerares begeleidt de kinderen wekelijks en we leven net zijn allen naar 10 juni toe."

Wie gaat het presenteren?

"Dat doet Tineke de Groot, een ervaren presentatrice. De Rotary Club doet al het geregel eromheen. We hebben twee voorstellingen, zodat de scholen en de zang, muziek en dans voldoende aandacht krijgen."

Wat zou u het meest blij mee zijn?

"Dat de kinderen op 10 juni stralend op het podium staan. Muziek doet iets met je, dat zie je ook tijdens het oefenen. De kinderen zijn zo enthousiast en blij om te zingen. En als het dan op het podium van de schouwburg gebeurt, met klasgenoten in de spotlights... Het gaat om de kinderen, muziek verbindt."

Er zijn zondag 10 juni twee voorstellingen in Schouwburg Amstelveen: om 13.00 uur en om 16.00 uur. Kaarten zijn te koop aan de kassa van de Schouwburg voor 6 euro. De opbrengst wordt gedoneerd aan het Jeugd Cultuurfonds in Amstelveen om muziekles ook voor kinderen in financieel zwakkere omstandigheden mogelijk te maken. De wethouder Jeugdzaken opent het festival met de kinderburgermeester.

Charlotte van Zummeren