• Naomi Heidinga

Volop keuze in nieuw seizoen Schouwburg Amstelveen

AMSTELVEEN Schouwburg Amstelveen zit komend seizoen barstensvol met nieuwe voorstellingen. "We hebben een divers aanbod, voor jong en oud," aldus directeur Dominique Deutz. Ook dit jaar is het gelukt om grote namen naar Amstelveen te halen. Maar er is ook ruimte voor nieuw talent. Naast theater, cabaret, dans en muziek is er tevens volop aandacht voor film. "We vertonen zo'n duizend films per jaar."

Dominique Deutz is al 23 jaar directeur. In die jaren heeft ze de schouwburg zien groeien. "We begonnen met één theaterzaal en een filmzaaltje. Nu zijn er twee zalen, een filmzaal en ook de foyers worden intensief gebruikt. In 2013 hadden we 105 duizend bezoekers, in 2016 waren het er 119 en vorig jaar 127 duizend. We groeien uit ons jasje. Wanneer er meerdere voorstellingen zijn, en deze tegelijk pauze hebben, lukt het ons niet altijd om iedereen op tijd van een drankje te voorzien. Ondanks dat we meerdere barretjes hebben."

POPULAIR Het succes heeft de schouwburg aan een aantal zaken te danken. "Artiesten komen hier graag. Dat heeft meerdere oorzaken. De technische voorzieningen zijn uitstekend. Naast technisch vaardig, zijn onze technici vriendelijk. Dat is ook belangrijk. Daarnaast is onze grote zaal, ondanks dat er zo'n 675 mensen kunnen zitten, intiem. Het publiek zit dicht op het podium. Voor de artiest werkt dat heel prettig."

GROOT BEREIK Met artiesten alleen red je het niet. "Het publiek weet ons steeds beter te vinden. We hebben een groot bereik, bedienen niet alleen mensen uit Amstelveen, maar uit de hele regio. Zij kunnen bij ons terecht voor uiteenlopende voorstellingen. Toen ik hier begon, kwamen hier vooral ouderen. Nu hebben we ook volop voorstellingen voor de jeugd."

KRITISCH Het Amstelveense publiek is wel kritisch. "Ik heb regelmatig gedacht: na mijn loopbaan kan ik promoveren in klachtenbrieven. Gemiddeld krijg ik er zestig per jaar. Dat is goed, we hebben als theater een publieke functie. Op het podium worden dingen aan de kaak gesteld. Ook daarbuiten moeten dingen besproken worden. De klachtenbrieven beantwoord ik zelf. Ze gaan over uiteenlopende zaken. Een man klaagde bijvoorbeeld over te moderne kleding bij een opera; een moeder vond dat er teveel gekust werd in een kindervoorstelling. Het is prima wanneer mensen ergens iets van vinden."

TIPS Voor komend seizoen heeft Deutz een heel aantal tips. Ze doet de programmering zelf, dus ze ziet veel voorstellingen. Vaak is ze van 's ochtends tot 's avonds laat in de schouwburg te vinden. "We hebben meer dan zeventig cabaretvoorstellingen om uit te kiezen. Hieronder zijn grote namen zoals Youp van t Hek, Brigitte Kaandorp, Bert Visscher, Dolf Jansen en Freek de Jonge. Freek is jaren geleden voor het laatst bij ons geweest. Andere tips zijn Stefano Keizers, Arjen Lubach en Frank Evenblij & Erik Dijkstra, zij brengen Bureau Sport in het theater."

DANS Ook wat betreft dans valt er wat te kiezen. Gezelschappen als Introdans, het Scapino Ballet en het Nederlands Dans Theater komen naar Amstelveen. "Klassieker Sleeping Beauty is leuk voor het hele gezin. Een aanrader is de voorstelling Opus Cactus van Momix op zaterdag 3 november."

JEUGD Er is volop aanbod voor de jeugd. Van klein tot groot. Buurman & Buurman komen langs, evenals Rupsje Nooitgenoeg. Voor wat oudere kinderen zijn Kruistocht in Spijkerbroek, De Vrekkin en De Krijtkring bijvoorbeeld interessant. Angela Schijf verzorgt een familievoorstelling 'De vier Jaargetijden'."

MUSICAL Naast theater is er ruimte voor musical en show. "Showponies van Alex Klaasen is in reprise. Daarnaast hebben we Evita en Jekyll & Hyde. Ook de Ashton Brothers zijn terug." Het muzikale aanbod omvat een avond met muziek uit de Jordaan, de Amsterdam Klezmer Band, Frank Boeijen, Mathilde Santing en Harry Jekkers. Ook Hans Dulfer en Johan Derksen staan geprogrammeerd. "De laatste met een avond blues."

TONEEL "Qua toneel hebben we de première van Kunst & Kitsch. Daarnaast voorstellingen als Een man een man, Het temmen van de feeks en Turks Fruit. Nog niet genoemd zijn de opera avonden, evenals de theatercolleges. Onder meer Gerard Spong en Wim Daniëls verzorgen een college."

VOORVERKOOP De online voorverkoop start zaterdag 19 mei om 10 uur. Vroegboekers krijgen 10 procent korting op veel voorstellingen. "Verder doen we tijdens het seizoen niet aan korting. We doen theater niet in de uitverkoop. De mensen die naar een voorstelling gaan, moeten daar zitten vanuit hun hart, niet vanwege de prijs." Zie: www.schouwburgamstelveen.nl.

Naomi Heidinga