• Joanna Kulig als zangeres Zula in de film ´Cold War´

    Cold War
  • Scene uit Shoplifters

    Shoplifters

Voor Oscar genomineerde films in Filmhuis Griffioen

AMSTELVEEN  Filmhuis Griffioen in Uilenstede vertoont vrijdag 1 februari vertoont om 18.30 uur de Poolse film ´Cold War´ en om 21.00 de Japanse film ´Shoplifters´. Beide zijn genomineerd voor een Oscar voor Beste Buitenlandse Film. ´Cold War´ werd onlangs nog gekozen tot beste Europese film van 2018 en ´Shoplifters´ won vorig jaar de Gouden Palm in Cannes.

De in zwart-wit geschoten film ´Cold War´ speelt zich af in het Polen van de jaren vijftig, met uitstapjes naar Berlijn en Parijs. Voor zijn ensemble dat Poolse folklore opvoert, ontdekt muzikant Wiktor de jonge en vrijgevochten zangeres Zula. De twee voelen zich direct tot elkaar aangetrokken, maar lijken voortdurend op de vlucht tussen oost en west. Ze kunnen niet zonder elkaar, maar ook niet met elkaar. Het in fraai zwart-wit gefilmde drama ´Cold War´ toont een onmogelijke liefde in een onmogelijke tijd. In 2015 kreeg regisseur Pawel Pawlikowski al een Oscar voor zijn vorige film ´Ida´.

´Shoplifters´ is de nieuwste film van Hirokazu Kore-eda, de meester van het Japanse familiedrama. Als Osamu en zijn zoon na hun zoveelste winkeldiefstal weer onderweg naar huis zijn, komen ze buiten in de kou een verloren klein meisje tegen. Ze nemen haar mee naar huis, waar ze wordt opgenomen in het hechte gezin. Hoewel de familie arm is en ze net genoeg verdienen door te stelen, hebben ze een gelukkig leven. Tot een onverwachte gebeurtenis verborgen geheimen blootlegt en de familiebanden hevig op de proef worden gesteld.

Later in februari draait het Filmhuis ook de grote Oscarfavorieten ´Bohemian Rhapsody´ en ´The Favourite´.

Voor meer informatie: https://griffioen.vu.nl/voorstelling/film/