• BBA-wethouderskandidaat Ruud Kootker tijdens de installatievergadering van de nieuwe raad eind maart

    René de Leeuw

BBA teleurgesteld over breuk met VVD en D66

AMSTELVEEN Burgerbelangen Amstelveen (BBA) zegt verbijsterd en diep teleurgesteld te zijn dat VVD en D66 geen coalitie met haar willen vormen. Vrijdag kreeg de partij van de onderhandelaars van VVD en D66 te horen dat die niet meer het vertrouwen hadden om met BBA opnieuw een succesvol college te vormen.

BBA is 'verbijsterd' en 'teleurgesteld', temeer omdat de partij akkoord ging met een vijfde wethouder. BBA vond vier wethouders altijd genoeg. Eind april leek er in goede harmonie een nieuw college te zijn gevormd tussen VVD, D66 en BBA, totdat Peter Bot, die de afgelopen vier jaar wethouder was, aangaf dat hij wegens ziekte niet opnieuw wethouder kon worden. BBA schoof vervolgens fractieleider Ruud Kootker naar voren.

JAMMER "Jammer dat het niet gelukt is," zegt VVD-onderhandelaar Herbert Raat. Volgens Raat schaadde het vertrek van Bot wel het vertrouwen, maar was dit op zichzelf geen reden om te breken met BBA. "Er waren ook andere dingen, die tijdens de onderhandelingen niet waren zoals in de afgelopen acht jaar met BBA-wethouders John Levie en Peter Bot," zegt hij. "Als er zaken zijn waarbij een partij niet breder kijkt dan de eigen belangen, dan is dat niet goed voor de stad. Het juiste gevoel ontbrak." Mogelijk tekent volgens Raat juist de verbazing bij BBA over de breuk dat het niet goed zat. "Kennelijk hebben we eerder in de onderhandelingen twee verschillende talen gesproken. Maar ik wil niet dat de nieuwe coalitie na een half jaar op straat ligt."

MAAT GENOMEN BBA vindt dat hun wethouderskandidaat de maat is genomen door VVD en D66, wat niet gebruikelijk is in de politiek. BBA erkent dat Kootker relatief onbekend is in de Amstelveense politiek, maar dat ziet BBA juist als een voordeel. "Na het terugtrekken van Peter Bot was de sfeer dat we de coalitievorming samen wilden voortzetten," vertelt Kootker. "Afgelopen vrijdag kregen echter te horen dat BBA te weinig open zou zijn en dat ik als kandidaat te weinig politieke vlieguren zou hebben."

Kootker is lid geweest van diverse politieke partijen. Hij heeft in 2004 geprobeerd met een lokale partij in de raad van Amsterdam te komen, wat niet lukte. De afgelopen tijd was hij bij BBA intensief betrokken bij zaken als politieke debatten voorbereiden en het meeschrijven aan het partijprogramma. Kootker zegt dat hem vóór vrijdag niets is gebleken over gebrek aan vertrouwen bij VVD en D66. "BBA heeft acht jaar loyaal en betrouwbaar meebestuurd. Dat wij nu worden gezien als onbetrouwbaar vind ik zeer onterecht. Het doet ook geen recht aan de uitspraak van de kiezers op 21 maart."

Kootker zegt voldoende affiniteit te hebben met de portefeuilles die BBA zou krijgen. "En als dat niet zo was, dan kun je daarover praten. Ik vind het heel gemakkelijk van D66 en VVD om zo afscheid te nemen. Zij dragen grote verantwoordelijkheid dat dit is gebeurd."

René de Leeuw