• René de Leeuw

CDA vormt blok tegen luchthaven

AMSTELVEEN CDA-afdelingen in tien gemeenten rondom luchthaven Schiphol (waaronder Amstelveen) hebben de handen in één geslagen en vragen aandacht voor de mensen achter de cijfers over overlast van de luchtvaart.

Ze doen dat in de aanloop naar een nieuw akkoord over de ontwikkeling van Schiphol na 2020. De CDA-afdelingen in Aalsmeer, Amstelveen, Uithoorn, Haarlemmermeer, Nieuwkoop, Kaag en Braassem, Alphen aan den Rijn, Bodegraven Reeuwijk, De Ronde Venen, en Nieuw-Vennep doen aan de actie mee.

WANTROUWEN Volgens de CDA’ers groeit het wantrouwen van de omgeving in de luchthaven, buitelen de cijfers over aantallen vluchten, decibellen en contouren over elkaar heen en voelen omwonenden zich niet serieus genomen in hun toenemende gevoel van overlast. Samen pleiten de CDA-afdelingen voor een andere aanpak: een aanpak waarbij de mensen die dagelijks met de gevolgen van het Alders-akkoord te maken hebben centraal staan.

Pier Rienks, lijsttrekker van het CDA in Amstelveen is er duidelijk over. “Amstelveners hebben het idee dat er niet naar hen wordt geluisterd. Je hoort Schiphol en Den Haag alleen maar praten over cijfers en gemiddelden uit onderzoeken, maar niets over waar mensen echt zorgen over hebben. Je krijgt dan het idee dat veiligheid, geluidsoverlast en milieuschade altijd ondergeschikt zijn aan de groeiambities van luchthaven Schiphol”.

De overlast van Schiphol is niet in elke gemeente rond Schiphol hetzelfde. “Maar we kunnen veel beter samen een blok vormen. Dan krijgen we in Den Haag veel meer voor elkaar dan ieder voor zich”.

Den Haag moet zich volgens de lokale CDA-afdelingen realiseren dat uitstel van Lelystad niet automatisch betekend dat Schiphol dan maar door mag groeien. ¨Veel Amstelveners hebben nu het idee dat Den Haag beslist zonder de zorgen van Amstelveen en de omliggende gemeentes goed mee te wegen. Dat begint nu echt te frustreren”, aldus Rienks.

MOGELIJKE OPLOSSINGEN De CDA-afdelingen uit de tien betrokken gemeenten vragen allereerst om erkenning voor de problematiek en doen daarnaast een voorzet voor mogelijke oplossingen. Een eerste stap is volgens de christendemocraten bijvoorbeeld het uitvoeren van permanente metingen, het voorkomen van bochten vliegen boven woonwijken, meer rustmomenten op een dag en gedurende de week en het vermijden van vliegpieken in de late avond en vroege ochtend. Dit kan volgens de CDA-afdelingen voor de bewoners een wereld van verschil maken.

Vandaag (woensdag 14 maart) overhandigen de verschillende CDA-afdelingen hun voorstel in Den Haag aan Schiphol-woordvoerder Mustafa Amhaouch van de CDA-fractie in de Tweede Kamer.