• RENÉ DE LEEUW

CDA wil terug in college, maar niet tegen elke prijs

AMSTELVEEN Meer aandacht voor veiligheid, meer woningbouw en daarbij de hoogte in gaan, bouw van een volledig nieuw zwembad en Schiphol niet verder laten groeien. Dat zijn enkele hoofdpunten uit het CDA verkiezingsprogramma. Tijdens een ontbijt met de pers afgelopen vrijdag maakten de christendemocraten duidelijk wat zij voorstaan voor de komende vier jaar.

Lijsttrekker voor het CDA is Pier Rienks, eigenaar van boekhandel Venstra. Momenteel is hij burgerraadslid. Hij maakt geen deel uit van de raad, maar ondersteunt wel de fractie. Wat hem betreft keert het CDA terug in het college. De partij heeft door de jaren heen vaak deel uitgemaakt van het college, maar de afgelopen vier jaar zat de partij in de oppositie. "We willen echter niet terug in het college tegen elke prijs," zegt Rienks. "Het gaat goed met Amstelveen, maar als het zo doorgaat dan worden we een neoliberaal paradijs. Echter, wij staan voor solidariteit en gelijke kansen voor iedereen."

VEILIGHEID "Een belangrijk punt voor ons is veiligheid," zegt Rienks. "Wij pleiten voor meer cameratoezicht in winkelcentra. Als je gaat praten met detailhandelaren in winkelcentrum Westwijk, dan blijkt dat die zich vaak niet veilig voelen. Denk aan de winkelpui die daar recent aan gort is gereden. Wij willen ook meer politie. Meer politiemensen, maar ook beter recherchewerk. Wij denken aan het toepassen van 'predictive policing'. Daarbij kun je door het analyseren van data enigszins voorspellen waar misdaad gaat plaatsvinden."

Amstelveners kunnen aldus het CDA ook zelf bijdragen aan meer veiligheid, bijvoorbeeld door mee te doen aan Burgernet en Whatsapp Buurtpreventie. Amstelveen staat nu op plaats 99 in de AD-misdaadmeter van minst veilige gemeenten. Het CDA wil over een aantal jaren gezakt zijn naar plaats 150.

WONINGBOUW Het CDA wil meer middeldure huur- en koopwoningen. "Maar huren moeten dan op termijn wel middelduur blijven," aldus Rienks. "Zoals het nu gaat stijgt een huur van 800 euro in 'no time' naar 1000 of 1100 euro per maand." Fractievoorzitter Ferry van Groeningen mist bij het huidige college ambitie. "Het wil teveel een beheergemeente zijn, met veel groen en water. Maar we moeten ook eerlijk zijn: er moeten de komende tientallen jaren in de metropoolregio Amsterdam 250.000 woningen bij komen. Voor Amstelveen betekent dit dat we de hoogte in moeten."

Het CDA wil Schiphol, gezien knelpunten als geluidshinder, veiligheid en volksgezondheid, maximeren op 500.000 vluchten per jaar. "Lelystad kan 40.000 vakantievluchten overnemen," zegt Rienks. "Voor de vrijkomende ruimte moeten we kiezen voor vluchten die iets toevoegen aan de 'hub-functie'. Wij denken dat die rol van Schiphol in stand kan blijven met 500.000 vluchten per jaar."

ZWEMBAD Andere CDA-wensen zijn: een multifunctioneel zwembad met een grote ligweide "omdat niet iedere Amstelvener naar Ibiza gaat", meer aandacht voor ambachtelijk onderwijs "want gymnasiumplekken zijn er al genoeg", het versneld afsluiten van bestaande woningen van het aardgasnet en versterking van de positie van mantelzorgers.

René de Leeuw