• RENÉ DE LEEUW

D66 wil de grootste worden

AMSTELVEEN Het beste onderwijs, betaalbaar wonen en een duurzame toekomst. 'D66 krijgt het voor elkaar.' Tenminste, zo staat het stoer in het D66-programma voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart. D66 wil bovendien de grootste fractie worden in de raad.

Maaike Veeningen, de enige vrouwelijke lijsttrekker in Amstelveen en thans wethouder, heeft goede hoop. D66 heeft nu acht zetels, de VVD negen. "Maar het verschil was vier jaar geleden klein," zegt ze. "De VVD werd de grootste dankzij een restzetel."

In het verkiezingsprogramma, dat D66 afgelopen weekeinde presenteerde, staat wat de partij na 21 maart voor Amstelveen wil gaan doen. Investeren in onderwijs staat bovenaan. "De afgelopen vier jaar hebben we ieder jaar een half miljoen extra geïnvesteerd in de kwaliteit van het onderwijs," zegt Veeningen. "Dat willen we ook de komende vier jaar weer doen. In kwaliteit. Daarnaast willen we meer investeren in goede schoolgebouwen." Scholen hebben meer ruimte nodig, want D66 wil kleinere klassen. "We zien ook graag dat als scholieren bijvoorbeeld twee vakken op gymnasiumniveau kunnen doen en de rest op havo-niveau, dat dit moet kunnen. Nu is het zo dat leerlingen dan alle vakken op havo-niveau doen."

WONINGMARKT Een ander hoofdpunt is voor D66 de huizenmarkt. "Voor mensen met middeninkomens, zoals leraren, politieagenten en verplegers, is er in Amstelveen nauwelijks een betaalbare woning te vinden," zegt Veeningen. "Wij willen dat minimaal 75 procent van de nieuwe woningen wordt gebouwd voor starters en middeninkomens. Het gaat om koopwoningen tot 300.000 euro en huren tussen 700 en 850 euro per maand. We kiezen voor maatwerk. Bij een woning voor een alleenwonende starter hoeven niet twee parkeerplekken. Verder willen wij het scheefwonen beperken door sociale huurwoningen te verkopen aan bewoners. Van de opbrengst bouwen we dan nieuwe sociale woningen, zodat het aantal daarvan op peil blijft."

DUURZAAM Bouwen dient duurzaam te geschieden, opdat Amstelveen in 2040 klimaatneutraal is. Alle gemeentelijke gebouwen dienen zo mogelijk binnen vijf jaar het energielabel A te dragen. Bij nieuwbouw wil D66 af van gasaansluitingen. Woningen moeten energieneutraal worden. Om ondanks het verdichten van de bebouwing het groene gezicht van de stad te behouden, moet het groen de hoogte in. "We willen ontwerpers uitdagen om mooie oplossingen te vinden voor verticaal groen," aldus Veeningen. "Daar bestaan elders al mooie voorbeelden van."

D66 is voorstander van de ontwikkeling van Lelystad Airport om Schiphol te ontlasten. Ook moet Schiphol verder kunnen groeien, maar dat is wel afhankelijk van onder meer de aanpak van de veiligheid. "We willen ook af van nachtvluchten boven woongebied en beperking van oude en zware vliegtuigen op de Aalsmeerbaan en de Buitenveldertbaan," aldus Veeningen.

GENDERNEUTRAAL D66 pleit verder onder meer voor: geen sekseregistratie meer in gemeentelijke formulieren en 'genderneutrale' toiletten in het raadhuis en het Stadshart; oprichting van een stimuleringsfonds voor lokale journalistiek; meer kleinschalige cultuur in het Oude Dorp en in het Stadshart graag een bioscoop.

René de Leeuw