• Naomi Heidinga

VVD: ´Groen blijft groen´

AMSTELVEEN Zwemmen in de Poel en niet bouwen in de Bovenkerkerpolder: Twee punten uit het verkiezingsprogramma van de VVD. De partij presenteerde vrijdag haar verkiezingsprogramma in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018. In vergelijking met vier jaar geleden zijn geen spectaculaire veranderingen doorgevoerd. Vier jaar geleden ging veel aandacht naar de zorg, vanwege de decentralisatie van zorgtaken. Nu gaat onder meer aandacht uit naar wonen, want de woningmarkt in Amstelveen staat onder druk.

VVD vindt het belangrijk dat Amstelveners veilig en prettig kunnen wonen. De druk op de woningmarkt ziet de partij als gegeven. ,,Amstelveen is een gewilde stad om in te wonen," aldus VVD lijsttrekker Herbert Raat. ,,Dat zal komende jaren niet veranderen." Wat wel is veranderd, is de visie van de partij op wonen. In het verleden is gedacht over toestaan van bebouwing in de Bovenkerkerpolder. Dat is nu niet meer aan de orde, aldus de partij. ,,We moeten zuinig zijn op wat we nog hebben. De polder, de Poel, het bos en de parken bepalen mede het gezicht van de stad. Zij zijn het DNA van Amstelveen. Dat moet je zoveel mogelijk behouden."

Daarmee zijn de uitbreidingslocaties zo goed als op. ,,Amstelveen is altijd een ontwikkelgemeente geweest. Wanneer we woningen nodig hadden, werd de polder hiervoor gebruikt. Stadsvernieuwing wordt de nieuwe opgave van Amstelveen. Laten we kijken op plekken waar woningen niet meer voldoen of we deze ruimte slimmer kunnen benutten. De grenzen wat betreft uitbreiding van Amstelveen zijn in zicht. Ook qua infrastructuur kunnen we niet veel meer aan."

De VVD wil het aandeel koopwoningen in de stad vergroten. Dat kan ten koste gaan van sociale huurwoningen. Het aandeel aan sociale huurwoningen moet omlaag van zo'n 30 naar maximaal 20 procent. ,,De voorraad is momenteel groter dan de doelgroep. Amstelveen heeft een aantrekkende werking. Wanneer mensen de keuze hebben tussen een woning in Geuzenveld of Amstelveen, snap ik dat ze voor Amstelveen kiezen." Voor Amstelveense jongeren is het lastig om een woning te vinden. De VVD wil deze groep helpen door ervoor te zorgen dat zij voorrang krijgen op woningen.

Een aantal jaar geleden zou onder meer de Poeloever worden bebouwd. Dat was nodig om de zeer forse Amstelveense bijdrage voor het toenmalige plan om de A9 in Amstelveen volledig te ondertunnelen deels te kunnen financieren. Die plannen zijn nu achterhaald. Volgens de VVD moet de Poel weer een recreatiegebied worden. Over een aantal jaar moeten liefhebbers weer kunnen zwemmen in de Poel. Of dat lukt en hoeveel dat kost is onduidelijk. Maar de VVD wil ermee aan de slag.

Veiligheid is een ander speerpunt voor de partij. Het aantal inbraken is te hoog. Gepoogd moet worden dit aantal terug te brengen naar nul. Camerabewaking kan bijdragen aan de veiligheid in de stad. Verder wil de VVD het culturele karakter van Amstelveen versterken. De partij denkt bijvoorbeeld aan een samenwerking tussen het Van der Togt Museum en musea in Amsterdam.

Naomi Heidinga