• Een vraag is of GroenLinks deel gaat uitmaken van het college. Onder Martin Kortekaas veroverde de partij een vijfde zetel.

    René de Leeuw

VVD en D66 vormen kern van nieuw college

AMSTELVEEN VVD-fractievoorzitter Herbert Raat is begonnen met gesprekken over de vorming van een nieuw college. De kern van dat nieuwe college gaat gevormd worden door VVD en D66 en daar worden nog andere partners bij gezocht.

René de Leeuw

Raat verklaarde vorige week na de verkiezingsuitslag al: "Ik ga eerst koffie drinken met D66. Daar hebben we de afgelopen jaren intensief mee samengewerkt." Die koffie is inmiddels gedronken en ook is er maandag een overleg geweest met de fractievoorzitters van alle partijen in de raad. "D66 is ook een liberale partij en er is voldoende basis om de samenwerking voort te zetten," licht Raat toe. "Verder hebben we alle fractievoorzitters gevraagd wat zij vinden dat er moet gebeuren, welke kant het op moet met Amstelveen. Deze week houden D66-fractieleider Floortje Gordon en ik gesprekken met alle fractieleiders afzonderlijk. Ik weet niet of het lukt alle gesprekken te voeren vóór pasen, maar als dat niet lukt is dat niet zo erg. Zorgvuldigheid komt op de eerste plaats." Raat laat zich er niet over uit hoeveel wethouders het nieuwe college krijgt. "Dat is helemaal afhankelijk van de uitkomsten van het overleg met de fractieleiders."

Een vraag die zich voordoet op basis van de verkiezingsuitslag is of GroenLinks wellicht deel gaat uitmaken van het college. GroenLinks is nadrukkelijker dan voorheen de derde partij in Amstelveen, omdat de partij een zetel won en van vier op vijf zetels kwam. De partij wil het graag. GroenLinks popelt om de energietransitie aan te pakken, de overgang naar schone energie, wat sowieso de komende tijd een belangrijk onderwerp wordt. Herbert Raat hield zich na de verkiezingsavond op de vlakte: "GroenLinks heeft het goed gedaan. Als het om collegedeelname gaat, staan weinigen echt buitenspel. Iedereen is wel bereid verantwoordelijkheid te nemen." Hij noemde ook BBA, PvdA en CDA als mogelijke partners.

NIEUWE RAAD Donderdag 29 maart wordt de nieuwe raad geïnstalleerd. Er zijn door voorkeurstemmen diverse wijzigingen opgetreden ten opzichte van de kandidatenlijsten.

Bij de VVD behaalde de als nummer twaalf geplaatste Benjamin Smalhout 533 voorkeurstemmen, waarmee hij, na Herbert Raat en Janneke Leegstra, de meeste stemmen behaalde, en nu alsnog in de raad komt.

Bij D66 behaalde Floortje Gordon de meeste stemmen na lijsttrekker Maaike Veeningen: 501. Dat was het dubbele van nummer twee Harmen van der Steenhoven (265) en ook veel meer dan de 'oude' fractieleider Frank Berkhout. Gordon werd uitgekozen tot fractievoorzitter.

Door het vertrek van Jeroen Brandes komt bij de PvdA Suzanne Piet in de raad. Bij het CDA verdwijnt Ferry Groeningen, die de afgelopen vier jaar fractieleider was, uit de raad ten gunste van Sandra van Engelen, met 443 tegen 138 voorkeurstemmen. Bij de nieuwe partij AVA (Act!ief in Amstelveen) komt niet nummer twee op de lijst, Michel Becker, in de raad, maar nummer drie, Jacqueline Höcker met 477 voorkeurstemmen tegen 192 voor Becker.