• Ruud Kootker en Peter Bot van BBA (links) met de informateurs Herbert Raat (VVD) en Floortje Gordon (D66).

    Gemeente Amstelveen

VVD en D66 willen nieuw college vormen met BBA

AMSTELVEEN Het nieuwe college gaat bestaan uit drie partijen: VVD, D66 en Burgerbelangen Amstelveen (BBA). Deze zaten de afgelopen vier jaar ook in het college, toen nog samen met de PvdA. Die partij valt nu af.

Vanaf het begin was al duidelijk dat VVD en D66 samen verder wilden. Het was alleen nog onbekend met wie. Naast BBA leek GroenLinks een kans te maken. "Programmatisch ligt BBA echter dichterbij VVD en D66 dan GroenLinks," zegt Herbert Raat (VVD) die samen met Floortje Gordon (D66) de informatieronde uitvoerde. "Wij denken dat dit betere kansen biedt dan samenwerking met GroenLinks. VVD en D66 hebben vier jaar samengewerkt met BBA en dat is heel goed gegaan."

Afgelopen week zijn er door de informateurs Raat en Gordon intensieve gesprekken gevoerd met de Amstelveense politieke partijen. Doel van deze ronde was een verkenning om te komen tot een nieuwe coalitie en het ophalen van inbreng voor een toekomstig programma akkoord. 

Na deze eerste verkenning hebben de informateurs hun eigen fractie geconsulteerd. De gedeelde conclusie is dat de samenwerking met BBA het meest kansrijk lijkt. VVD en D66 hebben daarom besloten om deze week met BBA verder te praten.

De fracties van VVD, D66 en BBA vertegenwoordigen samen 21 van de 37 zetels in de Amstelveense gemeenteraad.