• Zo werd de voorlopige uitslag woensdagavond in het raadhuis gepresenteerd.

    René de Leeuw

Zetel verlies voor D66, zetel winst voor GroenLinks en VVD

AMSTELVEEN De VVD is bij de raadsverkiezingen als grootste partij in Amstelveen uit de stembus gekomen. De liberalen wonnen één zetel en gaan van negen naar tien zetels. Het verschil met nummer twee, D66, groeide van één naar drie zetels. De democraten hadden acht zetels en verloren er één, waarmee ze uitkwamen op zeven, daarmee de landelijke trend volgend. 

GroenLinks won één zetel en komt van vier op vijf zetels. Het blijft daarmee de derde partij in Amstelveen en kruipt dichter tegen D66 aan. BBA leek aanvankelijk ook af te koersen op een vijfde zetel, maar bleef uiteindelijk toch steken op vier zetels. De lokale partij behaalde wel meer stemmen, want de vierde zetel was vier jaar geleden te danken aan een lijstverbinding en maar werd nu ruimschoots op eigen kracht binnengehaald.

De SP stond een groot deel van de avond op drie zetels, net zoveel als in de afgelopen periode, maar leverde na het tellen van de laatste stemmen toch een zetel in. Daarmee bezet de SP de komende vier jaar twee zetels in de raad.

Voor de PvdA was het een enerverende avond. Bij de tussenstanden zag het ernaar uit dat de sociaaldemocraten één van hun drie zetels zouden verliezen, maar op het nippertje bleven het er toch nog drie. Dat geluk had het CDA niet, die zakte van drie zetels naar twee zetels.

Ouderenpartij OCA behaalde vier jaar geleden twee zetels, ditmaal werd dat één zetel. De ChristenUnie behoudt de ene zetel die zij had.

De nieuwe lokale partij AVA (Act!ef voor Amstelveen) maakt een uitstekende start door twee zetels te veroveren.

Het gaat hier om de voorlopige uitslag. De definitieve uitslag wordt vrijdagmorgen bekendgemaakt.