• Strijkvrije Overhemden

10 handige wastips voor strijkvrije overhemden

Strijkvrije overhemden zijn ideaal voor de man met weinig tijd. Zo zijn ze geschikt voor de man die veel op reis is. Of gewoonweg geen zin heeft om elke dag zijn overhemden te strijken. Het makkelijke aan strijkvrije overhemden is dat je de overhemden na het wassen alleen hoeft op te hangen. Zodra ze droog zijn, kunnen ze gedragen worden. Hieronder 10 handige wastips om het overhemd langer mooi te houden. Hierdoor kan je optimaal gebruik maken van het overhemd.

Het wassen van strijkvrije overhemden lijkt veel op het wassen van normale overhemden. De tips hier zijn in het algemeen, voor specifieke eisen aan het wassen is het verstandig om het labeltje in de binnenkant van het overhemd te raadplegen. Hierop staat wat het beste werkt voor het overhemd.

Tip 1 - Was het overhemd niet te warm

Overhemden die dagelijks gedragen worden. Hoeven niet warm gewassen te worden. Pas als er een echte vlek in zit, bijvoorbeeld omdat je iets morste is het handig om wat warmer te wassen. Anders is het verstandig om de overhemden op 30 graden wassen. Dit zorgt ervoor dat het katoen mooi blijft. Let wel op of het wasmiddel dat je gebruikt geschikt is om met een lage temperatuur te wassen. Anders worden de overhemden niet goed gereinigd.

Tip 2 - Stop de wasmachine niet te vol

Om te zorgen dat alles goed schoon wordt. Is het belangrijk om niet te veel in de wastrommel te doen. Het overhemd moet genoeg ruimte hebben om te kunnen draaien en bewegen om schoon te worden. Een richtlijn is ongeveer 6 overhemden. Afhankelijk van de grote van de wastrommel en zijn vulgewicht. Prop de wasmachine dus niet helemaal vol.

Tip 3 - Doe er het goede wasmiddel in

Voor kleding heb je verschillende soorten wasmiddel. Je hebt wasmiddel voor gekleurde -, witte - en donkere kledingstukken. Veel mensen hebben maar één wasmiddel in huis. Het is beter voor het mooi houden van je kleding de goede soort wasmiddel te gebruiken. De kleur zal er langer mooi uitzien. Let dus goed op welke overhemden je bij elkaar stopt en welk wasmiddel je gebruikt. Gebruik bij voorkeur vloeibare wasmiddelen en vermijdt bleekmiddelen of wasverzachters.

Tip 4 - Gebruik een waszak

Het gebruik van een waszak zorgt ervoor dat je kleding langer mooi blijft. Daarnaast zorgt het er ook voor dat je overhemd niet in aanraking komt met de randen van de trommel. Hierdoor kan het overhemd beschadigen. Je kan de waszak ook gebruiken als wasmand.

Tip 5 - Laat het overhemd in de lucht drogen

Stop het strijkvrije overhemd niet in de droger. Dit kan de stof beschadigen. Het katoen van het overhemd kan beschadigd worden waardoor het makkelijker zijn kleur en vorm verliest. Hang het overhemd na het wassen op een haakje en laat het drogen.

Tip 6 - Binnenste buiten wassen

Door het overhemd binnenstebuiten te wassen zal het overhemd langer mooi blijven. Het overhemd raakt tijdens het wassen de wastrommel aan waardoor er kleine beschadigingen kunnen optreden. Op den duur kan dit voor kleurverlies en stof schade zorgen. Als het overhemd binnenstebuiten wordt gewassen beschadigd het vooral de binnenkant. Gelukkig ziet niemand dit.

Tip 7 - Centrifugeer niet te hard

Dit heeft te maken met bovengenoemde tip. Als het toerental van de wasmachine lager is zullen er minder beschadigingen optreden. Wat op den duur er voor zorgt dat het overhemd langer meegaat. Rond de 600 toeren is prima voor je overhemden.

Tip 8 - Onnodig wassen

Hoe minder je een overhemd wast, hoe minder beschadigingen er optreden. Was het overhemd alleen als het echt nodig is. Hang hem even in de buitenlucht en controleer of er geen vlekken op zitten. Zorg er natuurlijk wel voor dat je er elke dag verzorgd en fris bijloopt.

Tip 9 - Laten weken voor eerste keer wassen

De eerste keer dat het overhemd gewassen wordt, is het aan te raden om hem van te voren een kwartiertje in koud water te leggen. Dit zorgt ervoor dat de kleur mooi blijft en dat de vezels alvast kunnen wennen aan het water

Tip 10 -  Doseer de hoeveelheid wasmiddel

Gebruik niet te veel wasmiddel. Dit is slecht voor de wasmachine. Gebruik ook niet te weinig, anders word je was niet schoon. Was je een paar kledingstukken, dan heb je minder wasmiddel nodig. Zit de wastrommel vrij vol, dan heb je meer wasmiddel nodig. Doseer het dus goed.

Tegenwoordig bieden veel merken strijkvrije overhemden aan. Zoals het bekende merk Profuomo. Die een grote collectie heeft van strijkvrije overhemden. Veel mannen vinden het erg makkelijk. Het wassen is bijna hetzelfde als bij normale overhemden. Maar net anders. Dus wat tips zijn altijd handig!