• Jacobine van den Hoek in AnnA: ¨Het Boekenfeest is kans om boeken te promoten.¨

    Naomi Heidinga

ABV Boekenfeest in AnnA met muziek en lezingen

AMSTELVEEN Boeken, muziek, gezelligheid en een prachtige locatie: de ingrediënten van het AnnA Blankenvoort Venstra (ABV) Boekenfeest. Het vindt plaats in de Annakerk op 18 februari, van 11.00 tot 14.30 uur. Het idee komt van Jacobine van den Hoek, schrijfster en columniste van het Amstelveens Nieuwsblad. Om het feestje mogelijk te maken, heeft ze verschillende partijen benaderd. In slechts twee maanden tijd heeft ze alles geregeld. Met zulke ingrediënten kan het niet anders dan een succes worden. Al is dat natuurlijk altijd even afwachten. "Ik hoop dat er veel mensen op af komen."

"Ik was een rondje aan het hardlopen in het bos, en toen kwam opeens het idee in me op. Dat was vlak voor Kerst. Ik was meteen enthousiast. Het leek me een passend evenement voor de Annakerk. Dat wil een cultureel centrum worden, mensen met elkaar verbinden. Een boekenfeest past prima in dit plaatje. Bovendien is het een uitgelezen kans om boeken te promoten. Er wordt steeds minder gelezen, dit was laatst nog in het nieuws. Vooral door de jeugd. Terwijl het wel belangrijk en leuk is. Het is goed voor je algemene ontwikkeling en het prikkelt de fantasie."

"In eerste instantie dacht ik aan een boekenbeurs. Maar dat schrikt mensen wellicht af. Een beurs heeft een wat stoffiger imago, terwijl het boekenfeest voor iedereen is. Ook mensen die niet veel lezen. Zo ontstond het idee voor een feest. Compleet met muziek, hapjes en drankjes die je bij AnnA kunt krijgen."

Jacobine benaderde de bieb en de twee grote boekhandels in Amstelveen. "Zij leveren boeken voor de markt. Niet alleen nieuwe boeken, maar ook afgeprijsde exemplaren. Voor kinderen is er een kindervrijmarkt waar ze boeken kunnen verkopen. Neem dus oude boeken en een kleedje mee. Ook aan jongeren hebben we gedacht: voor young adults is er een ruilhoek. Zij hebben immers weinig geld te besteden."

Bezoekers kunnen niet alleen boeken kopen, er wordt ook over boeken gepraat. Een aantal schrijvers is bereid gevonden lezingen te verzorgen. "Deze vinden plaats in de sacristie. Ronald Nijboer trapt om 12.00 uur af, gevolgd door Jeroen Windmeijer om 12.30 uur. De drie 'moordwijven' Isa Maron, Marlen Beek-Visser en Liesbeth van Kempen spreken over het schrijven van thrillers en het schrijfproces." Jacobine interviewt om 13.30 uur Amstelvener Onno Wesseling, schrijver van het boek 'Suiker'. De Amstelveense Henk Rijks sluit het lezingenprogramma af. Hij spreekt over Amstelveen en zijn nieuwe boek 'De luizenvader'. Daarnaast lopen de schrijfsters Heleen van der Kemp en Marijke Barend van Haeften rond om te signeren. De muziek wordt verzorgd door de Ditiswatutis Band.

Nu alles is geregeld, is het zaak om het feest zo goed mogelijk te promoten. Ze hoopt natuurlijk dat het een groot succes wordt. "Het zou leuk zijn wanneer het boekenfeest een jaarlijks evenement kan worden. Nog mooier zou het zijn wanneer ik bij de volgende editie mijn eigen boek kan presenteren." Jacobine werkt aan een historische roman.

Meer informatie: www.jacobinevandenhoek.nl en www.anna-amstelveen.nl.

Naomi Heidinga