• Madeleine (rechts) en een van haar medewerkers.

    Naomi Heidinga

Juwelier Madena viert jubileum met korting

AMSTELVEEN Madena juwelier in winkelcentrum Groenhof bestaat in december 12,5 jaar. Dit wordt gevierd met een kortingsactie voor klanten: van 18 tot en met 31 december krijgen ze 12,5 procent korting op hun aankopen. Madena biedt naast verschillende sieraden ook service aan haar klanten. Zij kunnen ook voor reparaties, verstellingen en het vervangen van batterijtjes terecht bij de juwelier.

Vrouw achter Madena is Madeleine Ferencik, ook wel het pareltje van Groenhof genoemd. Ze wordt bijgestaan door twee dames. Bijzonder personeelslid is de Duitse herder Terka, die de zaak bewaakt. "Ze zorgt niet alleen voor gezelligheid, ze biedt ook bescherming. Mensen met verkeerde bedoelingen pikt ze er zo ook. Voor de rest is ze heel vriendelijk. We krijgen vaak vragen over hoe het met de hond gaat."

Madeleine kreeg het vak van juwelier met de paplepel ingegoten. Ze is dochter van een Nederlandse moeder en Slowaakse vader. De laatste wilde het vak van uurwerkbouwer leren in Zwitserland. Het leven liep echter anders. In plaats van Zwitserland kwam hij in Nederland terecht. Daar ontmoette hij niet alleen de moeder van Madeleine, ook leerde hij diamantslijpen. "Op een gegeven moment is hij zijn eigen zaak begonnen. Als kind stond ik achter de toonbank te kijken hoe het winkelmeisje het deed."

KLANTENKRING Al 25 jaar werkt ze in een juwelierszaak op Groenhof. Eerst nog in dienst van iemand anders. Toen de eigenaar met pensioen ging, nam ze het stokje over. Nu, 12,5 jaar later, doet ze het werk nog steeds met veel plezier. Het contact met de klanten vindt ze erg leuk en inmiddels heeft ze een grote vaste klantenkring opgebouwd. "Ook mensen uit Uithoorn, Aalsmeer, Ouderkerk en Abcoude komen hier." Ondanks de verbouwing van het winkelcentrum gaat het goed met de winkel. "Al is het wel fijn als de verbouwingen straks helemaal zijn afgerond. Dan zal het hier een stuk drukker zijn."

Naast verschillende sieraden, heeft Madena een ruim assortiment aan horloges. "We hebben van meer traditionele modellen tot modernere merken als Davis, voor elk budget. Na de rage Pandora zijn momenteel de sieraden van My Imenso in trek. Hierbij kun je zelf bijvoorbeeld combinaties kunt maken, bijvoorbeeld door uit verschillende hangers of edelstenen te kiezen. Nieuw zijn de sieraden met swarovski kristallen."

SERVICE Madena verkoopt niet alleen nieuwe sieraden, maar biedt tevens occasions aan. Daarnaast levert de winkel uitgebreide service aan klanten, waaronder reparatie, verstellen en het vervangen van batterijtjes. "Achter ons hebben een heel team staan: een horlogemaker, diamantair en goudsmid. In de winkel hebben we voor hen niet genoeg ruimte, maar we werken wel met hen samen."

Ook voor reparaties en onderhoud aan sieraden die niet zijn gekocht bij Madena, kunnen mensen bij de juwelier terecht. "We krijgen regelmatig klanten die door andere winkeliers naar ons worden doorverwezen."

Bijzondere opdrachten zijn het ontwerpen van persoonlijke sieraden. "Dit doen we in goed overleg met de klant. Vaak wordt een oud sieraad verwerkt in een nieuw ontwerp." Zie: https://juweliermadena.nl