• Genieten van heerlijk eten en drinken, goede muziek en dito gezelschap, dat is waar het volgens Ingeborg om gaat.

    Naomi Heidinga

Muzikale diners in Johannes Kapel

AMSTELVEEN De Johannes Kapel aan de Amsterdamseweg is het domein van Ingeborg Merkx, eigenaresse van Spoon Culinair Centrum. Naast mensen laten genieten van heerlijk eten en drinken, wil ze hen verbinden. "Met elkaar aan tafel gaan, en samen genieten van een maaltijd en prachtige muziek, dat brengt mensen samen." Naast kookworkshops, feestjes en private dining, organiseert ze daarom één keer per maand een muzikale maaltijd in de voormalige kerk.

"Deze avonden en middag zijn bedoeld voor mensen die alleen zijn en niet meer ergens alleen gaan eten of naar muziek luisteren. Zo houdt de Johannes Kapel z'n maatschappelijk functie. Dat vind ik belangrijk, daarom heb ik voor de Johannes Kapel gekozen."

Ingeborg organiseert (minimaal) eens per maand een concert met aansluitend diner, beide van hoge kwaliteit. "Daarnaast is er één keer per maand een Chef's Table met een bepaald thema, waar iedereen aan een lange tafel plaatsneemt en ik seizoensgerechten serveer. Misschien vertelt iemand daarnaast een verhaal, leest iemand voor of we draaien muziek, vertonen een oude zwart-wit film of genieten gewoon samen van een maaltijd en van elkaar. Mijn doelstelling hierbij is niet commercieel, ik wil het voor iedereen toegankelijk maken."

In Loosdrecht had ze een soortgelijk bedrijf, met restaurant, kookstudio en cateringbedrijf op kasteel Sypesteyn. Ze verhuisde in januari 2018 naar Amstelveen. Daar zet ze haar werkzaamheden voort, samen met een team van vaste medewerkers. Ze verzorgen private diners en lunches, high tea's, wijn en spijs proeverijen en catering voor verschillende bedrijven. Ook zijn er thema-feesten. "We doen van alles. Bedrijven kunnen een geheel verzorgde vergadering of bedrijfsdag bij ons houden, tot zo'n vijftig personen. We beschikken over alle benodigde faciliteiten en bieden de hele dag culinaire ondersteuning. Een bedrijfsdag afsluiten met een uitgebreide borrel, diner of kookworkshop is echt een feestje. We bieden bedrijven tevens coaching en cooking workshops aan. Hierbij worden bijvoorbeeld, op ontspannen manier, de knelpunten binnen een team doorgenomen. Ook verzorgen we alle mogelijke op maat gemaakte lunch- en vergaderarrangementen bij bedrijven op locatie."

Ingeborg heeft kwaliteit hoog in het vaandel staan, zowel bij concerten, theater en andere culturele activiteiten, als bij alles wat het eten en drinken aangaat. Zoveel mogelijk wordt gekozen voor streek- en seizoensgebonden producten. Waar mogelijk kookt ze met de seizoenen mee.

Op 22 maart vindt een etiquette diner plaats in de kapel. "Mickey de Rooij van de Zilver Bank is expert op het gebied van etiquette. Zij verzorgt een lezing en ik zorg voor het diner, met gerechten van 1400 tot nu. We serveren een menu dat meeloopt met de besproken items van de lezing." Prijs voor lezing en diner: € 47,50 per persoon, inclusief een welkomstdrankje en kopje koffie. Overige drankjes zijn op bestelling. Reserveren: info@spoonculinaircentrum.nl of tel. 06 47238516.

"Vier keer per jaar verzorgen wij een wijn-spijs proeverij in samenwerking met Vino e Pistacchio .We serveren vijf prachtige wijnen met vijf heerlijke gerechtjes en gaan aansluitend samen aan tafel voor een uitgebreid diner. Op 20 april is het thema Asperges en Elsazzer wijnen." Op de hoogte blijven van alle activiteiten? Zie www.spoonculinaircentrum.nl.