• Hudson´s Bay opende in maart de deuren in Amstelveen.

    Presstigieux

Optimisme over nieuwe invulling pand Hudson's Bay Amstelveen

AMSTELVEEN Warenhuisketen Hudson's Bay staat naar verluidt op het punt zich terug te trekken uit Nederland. Daardoor dreigt een groot winkelpand in het Amstelveense Stadshart leeg te komen staan. Wethouder Herbert Raat (Stadshart) is echter niet heel pessimistisch over de mogelijkheden een nieuwe gebruiker voor het pand te vinden.

De komst van Hudson's Bay leek een prima vervanger voor het weggevallen Vroom & Dreesmann. "Hudson's Bay heeft het pand in samenwerking met vastgoedeigenaar ASR opgeknapt en gemoderniseerd en er zijn ook woningen bovenop gekomen," zegt Raat. "Daardoor denk ik wel dat er een andere gegadigde voor te vinden is. Lukt dat niet, dan is er een groot probleem."

"Bij de ondergang van V&D hielden we destijds ons hart vast," vervolgt wethouder Herbert Raat. "We maakten ons toen grote zorgen over de verhuurbaarheid van het pand. Dat dateert uit de jaren zestig en er was door de jaren heen weinig aan gedaan. Door de komst van Hudson's Bay leek het een nieuwe toekomst te hebben gekregen. We studeren nu op nieuwe mogelijkheden en we hebben ook onze hulp aangeboden aan eigenaar ASR bij het vinden van een nieuwe huurder."

ONTSLAG Het nieuws over de dreigende ondergang kwam eind vorige week naar buiten via Het Financieele Dagblad (FD). Helemaal zeker was de sluiting begin deze week nog niet. Maar volgens het FD is er al wel een collectieve ontslagaanvraag voor het personeel in voorbereiding. In totaal werken in Nederland ruim 1400 mensen bij Hudson's Bay.

De aandeelhouders van het Canadese moederbedrijf Hudson's Bay Company willen, blijkens de informatie waarover het FD beschikt, het Nederlandse avontuur van Hudson's Bay niet langer verder financieren. Er zou sprake zijn van een 'langdurig financieel onhoudbare situatie'. De sluiting zou aan het einde van dit jaar moeten plaatsvinden. Er wordt echter nog onderhandeld met de aandeelhouders over een andere oplossing. De kans daarop lijkt echter klein. Het bedrijf zelf heeft nog geen mededelingen gedaan.

SOCIAAL PLAN "Volgens bestuurder Jacqueline Twerda van CNV Vakmensen is er geen sprake van een faillissement. "De directie meldt ons dat er zelfs ruimte is voor een sociaal plan. Het gesprek daarover gaan wij uiteraard graag op korte termijn aan." Ze spreekt van 'een bitter einde'. "Heel veel mensen komen nu ineens op straat te staan. Een compensatie van die pijn is nodig."

Lees ook: 'Hudson's Bay vertrekt eind 2019 uit Nederland'.

Als een verrassing komt de terugtrekking van Hudson's Bay niet, ook niet voor Raat. "Berichten over problemen bij de warenhuizen van Hudson's Bay stapelden zich de laatste tijd op," zegt hij. "Het was er altijd rustig en de afgelopen tijd zag je ook de prijzen omlaag gaan."

Hudson's Bay gebruikte van het pand in Amstelveen alleen de begane grond en de eerste verdieping als warenhuis. Daarboven bevond zich het Nederlandse hoofdkantoor. Het winkelend publiek verwonderde zich soms over het vele kale beton, waaronder de vloeren. Dat heette 'urban look & feel', maar wekte ook wel de indruk dat het nog niet af was, of slechts voor tijdelijk bedoeld. Dat laatste lijkt nu uit te komen.