• Zahra en Medhi Azadmanesh in restaurant Rozengeur.

    Naomi Heidinga

Perzische keuken uit Shiraz in restaurant Rozengeur

AMSTELVEEN Toen op 20 juni 2017 restaurant Rozengeur opende, kwam een droom uit. Gasten kunnen er genieten van de traditionele Perzische keuken met de echte authentieke smaken uit Iran. Het restaurant wordt gerund door het Amstelveense echtpaar Mehdi en Zahra Azadmanesh. Mehdi staat in de keuken en Zahra ontvangt en bedient de gasten.

Eind jaren tachtig ontvluchtte het echtpaar het regime in Iran. Ze settelde zich uiteindelijk in Amstelveen, waar ze beiden een bedrijf startten.Hij een aannemersbedrijf en zij is de vrouw achter enkele kinderdagverblijven in Amstelveen. Door omstandigheden moest Mehdi noodgedwongen stoppen met zijn aannemersbedrijf en besloot van zijn passie koken, zijn werk te maken. Bij hen thuis kwam iedereen altijd graag eten en Mehdi vond het een uitdaging om meer mensen bekend te maken met de Perzische keuken in een gastvrije huiselijke omgeving.

Nadat dit besluit was genomen, moest een geschikte locatie worden gevonden. Hun voorkeur ging uit naar Amstelveen, maar hier leverde hun zoektocht niets op. Uiteindelijk vonden zij een geschikt pand in de Kastelenstraat in Buitenveldert, een voormalige wijnhandel, waar het direct goed voelde. De verbouwing heeft Mehdi geheel zelf gedaan; de inrichting deden hij en zijn vrouw samen. Aan de wand hangt een groot Perzisch tapijt en door het hele restaurant staan prachtige kunststukjes van de geboortestad van Zahra en Mehdi; Shiraz. Dit is de stad van bloemen en nachtegalen, met een overvloed aan rozen, wat duidelijk maakt waar het restaurant zijn naam aan te danken heeft.

RIJST De Perzische keuken staat bekend om de verscheidenheid in gerechten; Kebab is één van de meest kenmerkende vleesgerechten. Er zijn verschillende variaties met diverse vleessoorten, zoals kebab met rundvlees en lamsvlees. Bij alle gerechten wordt rijst geserveerd. Kruiden als kurkuma en saffraan maken een belangrijk onderdeel uit van de smaak. Op de kaart staan verder verschillende vlees- of vegetarische stoofgerechten. Een voorbeeld is Gheyme Bademdjoen, een gerecht met langzaam gegaarde verse tomaten, gele linzen en gebakken aubergine. De vegetarische gerechten zijn tevens veganistisch.

Gasten krijgen een traditioneel Perzisch driegangenmenu aangeboden. Bij elk hoofdgerecht wordt vooraf soep en vervolgens een duo van verschillende Perzische (vegetarische) voorgerechten geserveerd samen met vers huisgemaakt brood. Dit wordt aangeboden door Rozengeur. Daarna volgt een gerecht naar keuze.

NABAT Naast kenmerkende gerechten serveert Rozengeur ook traditionele thee, die wordt getrokken van losse theeblaadjes, wat de beste kwaliteit thee oplevert. Met een stokje Nabat, gekristalliseerde suiker met saffraan, kan zelf worden bepaald hoe zoet de thee mag worden.

Restaurant Rozengeur is een groot succes. Er zijn goede recensies verschenen in verschillende grote dagbladen, onder andere geschreven door culinair recensent Hiske Versprille van het Parool, die Rozengeur een 8 toebedeelde. Ook culinair journaliste Jonneke van Zeeuwen van 'Mooncake' en de Volkskrant is langs geweest en had zuiver positieve reacties.

Zahra en Mehdi verwelkomen elke gast met een enorme gastvrijheid en zorgen dat iedereen zich direct thuis voelt in dit gezellige restaurant. Zie https://restaurantrozengeur.nl/