• Naomi Heidinga

Staatssecretaris Mona Keijzer bezoekt slagerij Stronkhorst

AMSTELVEEN De kersverse staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keijzer (CDA) heeft vrijdag een bezoek gebracht aan slagerij Stronkhorst in Amstelveen. Ze deed dat ter gelegenheid van de Dag van de Ondernemer (17 november}. In dat kader bezocht ze een aantal bedrijven waaronder de slagerij aan de Amsterdamseweg. ,,Ik heb een stapel papieren en dossiers in de auto. Maar hier draait het echt om, wat hier gebeurt,"aldus de staatssecretaris.

,,Ik vind het een eer dat ze onze zaak gekozen hebben," aldus Coert Stronkhorst. ,,We zijn een ambachtelijke slager, doen nog veel dingen zelf. We halen ons vlees zoveel mogelijk uit de regio." Hij heeft al een vermoeden wat de staatssecretaris gaat vertellen. ,,Natuurlijk over ons bedrijf, hoe we hier werken. En ons jubileum komt aan bod. In april bestonden we namelijk negentig jaar."

Een grote BMW stopt bij de slagerij en Mona Keijzer stapt uit. Ze heeft net een bezoek gebracht aan een high tech bedrijf in Leiden, waar hartvezels worden gemaakt. Juist de verscheidenheid aan de bedrijven die ze bezoekt vindt ze leuk. ,,Fijn dat ik hier mag zijn. Ik heb vroeger in een viszaak gewerkt." Affiniteit met het vak heeft ze wel.

Na een drankje krijgt ze een rondleiding door de winkel en een kijkje achter de schermen. Daar krijgt ze onder meer te zien hoe ossenworst wordt gemaakt. Natuurlijk moet er ook geproefd worden. Onderwijl stelt ze allerlei vragen. Waar lopen slagers tegenaan qua regelgeving, wil ze weten. Is er op dat gebied de laatste jaren veel veranderd? Zelf bekent ze van kogelbiefstuk te houden. ,,Met aardappeltjes en spruitjes bijvoorbeeld."

Na afloop is Stronkhorst in zijn nopjes. Het was een geslaagd bezoek, de staatssecretaris was vriendelijk en zeer geïnteresseerd. Ook Keijzer is tevreden. ,,In Nederland werken 4 miljoen mensen in het MKB. Veel van die bedrijven hebben minder dan tien werknemers. Uit onderzoek is gebleken dat deze bedrijven vaak niet doorgroeien, terwijl daar wel mogelijkheden voor zijn. Dat heeft bijvoorbeeld te maken met het feit dat ze geen goed personeel kunnen vinden of geen website hebben. De komende jaren willen we daar verandering in brengen. Dankzij de groei van deze bedrijven kunnen meer mensen aan het werk."

Naomi