• Naomi Heidinga

Zachte vorm van therapie in Sao Bao Praktijk

AMSTELVEEN Petra van der Knaap verzorgt Shiatsu therapie in haar San Bao Praktijk. Dit is een Japanse massagetechniek, die oorspronkelijk uit het oude China komt. "Fijn aan Shiatsu vind ik dat het een zachte vorm van therapie is. Ondanks dat ik niet echt druk hoef te zetten, kan ik toch mensen helpen."

Shiatsu is een therapie afkomstig uit de oosterse geneeskunde. "Het is verwant aan acupunctuur, omdat dezelfde meridianen (energiebanen) en acupunten worden gebruikt. Het grote verschil met acupunctuur is dat er niet met naalden wordt gewerkt, maar met de handen. Ik oefen druk uit met mijn duim. Shiatsu betekent letterlijk vingerdruk. Deze vorm van therapie geeft daarom ook een diepe ontspanning. Meestal werk ik met de duim of handpalm, maar de druk kan ook met de elleboog, knie of voet gegeven worden."

Shiatsu is een vorm van meridiaanmassage. "Door de meridianen stroomt qi (vrij vertaald: levensenergie). Als deze energie niet in balans is, kunnen er lichamelijke en/of emotionele klachten ontstaan. Shiatsu therapie stimuleert deze energiestroom door druk uit te oefenen op de meridiaan. Zodoende kan ik helpen om klachten te verminderen of deze laten verdwijnen."

"Deze vorm van therapie is voor iedereen geschikt, van oud tot jong. Mensen komen bij mij met uiteenlopende klachten: van pijn aan nek, schouder, arm of rug, maar ook hoofdpijn en klachten die met de menopauze samenhangen. Ook slaapproblemen en darmklachten kunnen behandeld worden, net als menstruatieproblemen. Het is erg jammer dat jonge meiden snel aan de pil gaan als ze klachten rond de menstruatie hebben. Dat is in veel gevallen niet nodig; ik zou ze graag behandelen."

"Wanneer mensen zich aanmelden voor een behandeling, hebben we eerst een intakegesprek. Daarin probeer ik zoveel mogelijk informatie te verzamelen over de klachten. Soms komen ook de kinderjaren ter sprake. Sommige problemen zijn terug te leiden naar gebeurtenissen uit het verleden. Zo kan iemand tijdens zijn of haar jeugd vaak verkouden zijn geweest. Dat kun je terug zien in het lichaam. Hetzelfde geldt voor trauma, dat kan zorgen voor blokkades, waardoor de energie niet goed doorstroomt."

"Lichaam en geest staan met elkaar in verbinding. Dat is ook iets wat me aantrekt in deze therapievorm: de holistische aanpak. In de westerse geneeskunde wordt bij problemen vaak ingezoomd op één gebied. In de oosterse geneeskunde wordt naar het hele lichaam gekeken. Dan kom je soms op andere oorzaken, waar je in eerste instantie niet aan gedacht had. Het één is niet goed of fout, ik denk dat er juist van beide veel te leren valt."

Naast Shiatsu maakt Petra gebruik van andere technieken als moxa en cupping. "Bij moxa verwarm ik een kruid dat geperst is tot een soort sigaar. Dat houd ik boven de pijnlijke plek. Dit zorgt voor een diepe warmte in het lichaam. Cupping wordt gedaan met glaasjes die vacuüm zuigen. Deze techniek kan snel voor verlichting zorgen."

Voor iedere cliënt maakt Petra een behandelplan op maat. "Ik ga in de meeste gevallen uit van vier behandelingen in vier weken. In die tijd moeten veranderingen zijn opgetreden. Zo niet, dan stoppen we. Indien nodig gaan we door in lagere frequentie."

Shiatsu therapie wordt gedeeltelijk vergoed door de zorgverzekeraar als u een aanvullend pakket heeft. Meer informatie: www.sanbaopraktijk.nl of bel 06-15280701.